Final Coil: Somnambulant II (ep)

‘Somnambulant II’ is de nieuwe ep van deze Britse prog rock band, die al meer dan een decennium geleden het licht zag. In die periode heeft de band twee full cd’s maar ook enkele ep’s uitgebracht. Hun vorig album was een mooie mix van wat lichte grunge, genre Alice In Chains, met prog rock. Hun nieuw album laat de grunge wat achterwege gaat meer de prog toer op, gecombineerd met wat lounge, ambient en hier en daar zelfs wat electro pop. Dit doet mij denken aan de rustiger albums van Riverside of een iets hardere versie van Lunatic Soul. Ook Pink Floyd is niet ver weg te denken. Zeker op de eerste twee nummers is dit te horen. Op ‘Waste Yr Time’ horen we wel weer de slepende sound van Alice In Chains terug en wordt de sound “iets” harder. Dit gaat zo verder op ‘Echoes Of Corruption’ met een zeer aanstekelijk en licht hypnotiserend ritme. ‘Imaginary Trip’ begint zeer rustig met piano en wat klagerige vocals en dit gaat eigenlijk zo het ganse nummer verder: een zeer ingetogen nummer. ‘And I’ll Leave’ is dan een ietwat industrial nummer, een compleet andere sound. Al bij al een leuke ep waarbij Final Coil ietwat andere genres opzoekt. Toch knap van deze Britten om een breed spectrum van stijlen te hanteren, al blijft hun basis toch zeker goeie prog.

Bart Verlinde (82)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Corruption 2. Lost Hope 3. Waste Yr Time 4. Echoes Of Corruption 5. Conviction Of The Right 6. Imaginary Trip 7. And I’ll Leave