Kirkebrann / Visegard: Kirkegard (split)

Onder de titel ‘Kirkegard’ zorgen twee Noorse black metal bands elk voor zes tracks. Kirkebrann werd in 2004 opgestart en wordt sinds het prille begin geleid door Draug, eerst nog als vocalist en gitarist, maar sinds 2014 enkel als vocalist. Dit betekent inderdaad dat de line-up al een aantal wijzigingen kende en naast Draug hoor je dit keer de gitaristen Hrafn en Nasreten, bassist Januz en drummer Nødset. Het vijftal zorgt hier voor zes heel gedreven en energieke nummers waar een duistere dreiging en pakken kille kracht van uit gaan die je onderdompelen in een gitzwart black metal bad met intense, lichtjes rauw klinkende vocalen. Vernieuwend zullen we de nummers alvast niet noemen, maar ze smaken ons desalniettemin daar we ons echt wel kunnen uitleven middels stevig headbangen. Het meest energieke voorbeeld van de sound van dit vijftal vind je met ‘Vederstyggelig Samsara’, maar dit betekent niet dat de overige vijf tracks minderwaardig zijn, integendeel. Op twee nummers krijg je een gast te horen. Zo is Campbell erbij als gastvocalist tijdens ‘Terroritt’ en mag Nattefrost zijn meebrullen tijdens ‘Lange netter’. Het zorgt voor een extra accentje. Ook ‘Hedensk dødsmarsj’ kent een aardig accent doordat je tijdens het laatste minuut of zo van het nummer een akoestische gitaar te horen krijgt. Daarna is het de beurt aan Visegard. Dit eveneens Noorse black metal gezelschap werd in 2007 opgestart en hield het eigenlijk na een tweetal jaartjes in 2009 voor bekeken om terug te keren in 2011. Sindsdien zorgde dit gezelschap voor een full-album, een demo en een split zodat deze split hun tweede wordt. Ook dit drietal – Nasreten (gitaar, vocals), Slakt (bass, extra vocals) en Banahogg (drums) – krijgt zes nummers om zich te bewijzen. In vergelijking met Kirkebrann vinden wij Visegard een stukje meer melodieus klinken, al kiest men eigenlijk ook wel voor pure zwartgeblakerde kracht waar kilte en dreiging centraal staan. Ook dit trio blinkt niet echt uit in grote vernieuwingen, maar ook nu weer schaadt dit absoluut niet. Een échte uitschieter kunnen we ook nu niet noteren, terwijl er ook geen dieptepunten aankomen. Tijdens ‘Hvor gausta rår’ wordt de sound wat extra versterkt middels vocalen van Januz en Petter Berg en verkrijgen we stukjes met kloeke samenzang die we ook horen bij een aantal Viking metal bands. Zo houden beide bands elkaar mooi in evenwicht: wij kunnen alvast niet kiezen als je ons vraagt wie van de twee we het meest weten te waarderen. Wie nog niets in huis heeft van Kirkebrann en / of Visegard en van black metal houdt, krijgt hier twee bands voor de prijs van een.

Luc Ghyselen (86)

Odium Records

Tracklist: Kirkebrann: 1. Black Metal Blues 2. Døden byr opp til dans 3. Vederstyggelig Samsara 4. Terroritt 5. Lange netter 6. Hedensk dødsmarsj / Visegard: 7. Skogsdømt 8. Månedans 9. Draugen 10. Fortapelsen 11. Hvor gausta rår 12. Jerva jakop