Gaahls Wyrd: The Humming Mountain

We kennen Gaahl zowat allemaal middels zijn werk met black metal band Gorgoroth waar hij tussen 1998 en 2007 achter de microfoon stond. Sinds 2015 bouwt hij hij verder aan een muzikale carrière onder de naam Gaahls Wyrd. Een eerste full-album, ‘GastiR – Ghosts Invited uit 2019, liet ons kennis maken met een sound die eerder een mix was black metal en heavy metal, terwijl men tijdens live concerten nog steeds volop de kaart black metal trok. Gaahl had drie nummers op overschot na de opnames van dat debuutalbum die hij nu herwerkt heeft met gitarist Lust Kilman en producer Iver Sandøy tijdens de pandemie. Daarna trok men de studio in en zorgde men nog voor twee extra nummers die dan samen dit mini-album vormen. Wat meteen opvalt is het feit dat black metal nog slechts een heel klein deeltje uitmaakt van de sound van Gaahls Wyrd. Een veel betere omschrijving van de sound is nu dark metal. De lang uitgesponnen opener ‘The Seed’, een van de nieuw geschreven nummers, kabbelt zoekend naar je innerlijk rustig en kalm voorbij. Geen gierende gitaren, een black metal geschreeuw, geen denderende drumpatronen, geen pushende basslijnen, maar gewoon negen minuten lang zeer ingetogen zoekend naar je innerlijke zelf. Best wel een stijlbreuk met wat we van Gaahl gewoon zijn, minder toch een heel intens en beklijvend donker stukje muziek. ‘The Humming Mountain’ krijgt wel kracht aangemeten middels drums en steviger gitaarwerk, maar verwacht ook nu weer geen furieuze uitbarstingen of een tempo dat aan een sneltreinvaart voorbij schiet. Ook nu speelt de band met de handrem op en dat komt eigenlijk het nummer wel ten goede, want zo werkt het langzaam op je in zonder meteen al zijn geheimen prijs te geven. Met ‘The Dwell’ krijgen we een wel een nummer dat aan het verleden doet denken. Dit is een stuk beukend geweld maar ook nu weer wordt het nummer aan een halsbrekend tempo afgehaspeld. Toch zit hier een flink stuk kracht in verborgen dat zijn weg naar buiten zoekt. Het gaspedaal gaat wel een heel stuk dieper in voor ‘Awakening Remains – Before Leaving’, maar op vocaal vlak blijft Gaahl het eerder traag en bezwerend houden. Het zorgt, net als de vorige tracks, voor een heel intense en beklijvende trip, terwijl het wel het nummer is dat het dichtst aanleunt bij zijn vroegere werken. De afsluiter, ‘The Sleep’, is het tweede nummer dat de heren schreven tijdens het opnameproces. Het is opnieuw een heel rustig en in zichzelf gekeerd nummer geworden dat zich langzaam naar je binnenste zelf zoekt. We gaan niet stellen dat het gezelschap volledig gebroken heeft met het verleden, maar toch zal deze ‘The Humming Mountain’ bij vele fans van het eerste uur een pak wenkbrauwen doen fronsen. Toch is dit nieuwe werkstuk van Gaahls Wyrd er eentje om te koesteren. Wij zullen het alvast nog heel wat draaibeurten geven!

Luc Ghyselen (95)

Season Of Mist

Tracklist: 1. The Seed 2. The Humming Mountain 3. The Dwell 4. Awakening Remains – Before Leaving 5. The Sleep