Déhà: Ave Maria II

Achter de naam Déhà schuilt Olmo Lipani, een multi-instrumentalist en vocalist uit de Belgische hoofdstad Brussel. Hij gebruikt de naam Déhà als artiestennaam maar ook als naam van dit project. Andere projecten en bands waar hij zijn talenten aan bod laat komen zijn o.a. Wolvennest, Cult Of Erinyes, Merda Mundi, Slow, We All Die (Laughing) en Yhdarl. Onder die laatste naam zorgde hij in 2011 voor het album ‘Ave Maria’. Nu krijgt dat album dus een vervolg middels deze ‘Ave Maria II’ onder de naam Déhà. Hij staat, op muzikaal vlak dan toch, voor alles zelf in, met uitzondering natuurlijk van de vrouwelijke sopraan stem. Daarvoor deed hij beroep op Madicken De Vries. Het enige nummer op dit album verdeelt hij zelf in twee delen, al is de overgang volledig naadloos, maar behapt bijna drieënveertig minuten van je tijd. Niet dat die dan nutteloos verspild zijn, want Déhà neemt je mee op een heel intense en beklijvende muzikale trip waar schoonheid in contrast wordt gebracht met duisternis, waar de engelachtige stem van Madicken een immens contrast vormt met de getormenteerde stem van Déhà, waar kracht wordt afgewisseld met zachtheid, waar tempo en ritmewisselingen om de haverklap opduiken, én waar hij speelt met onze gevoelens. Kortom, het lang opgebouwde nummer zorgt voor een heel intense en beklijvende luisterervaring waar black metal, doom en drone de hoofdingrediënten van vormen. Indien je reeds ‘Ave Maria’ (van Yhdarl) in je rekken hebt staan kan je onmogelijk om dit album heen. Maar ook indien je ander werk van Déhà weet te waarderen, zal deze ‘Ave Maria II’ een mooie aanvulling zijn op je uitgebreide collectie.

Luc Ghyselen (85)

Rain Without End RWE 036

Tracklist: 1. Ave Maria II (Part I: Morituri Te Salutant / Part II: Obliviscaris)