The Wolf Garden: Woven Of Serpent’s Spines

‘Woven Of Serpent’s Spines’ is het full-album debuut van het Britse The Wolf Garden, een project opgestart in 2016. Eerder zorgde het tweetal – Omnio (gitaar, bass, keyboards, vocals) en Valtiel (drums, percissie) – reeds voor een vier tracks tellende ep (‘The Yawning Abyss’ (2018)). Op het debuut krijg je vijf nummers te horen waarvan er vier vrij lang worden uitgesponnen zodat de heren je kunnen meevoeren in hun gedachten gang hoe atmospheric black metal hoort te klinken. Lang uitgesponnen nummers betekent niet dat de heren onze aandacht niet weten vast te houden, want daar slagen ze heel goed in. Het betekent wel dat ze heel wat wisselingen in tempo, ritme, dreiging en kracht weten te brengen die ons blijvend weten te overtuigen. Toch hebben we, bij momenten, wat problemen met het rauwe stem timbre van Omnio dat niet volledig in ons verwachtingspatroon ligt en ons dus bij een aantal passages de wenkbrauwen doet fronsen. ‘Quietude’, dat net midden de andere tracks valt, is de “vreemde eend in de bijt”. Het is immers overduidelijk het kortste nummer op dit album met zijn twee minuten, waarvan de eerste helft heel rustig en kalm klinkt om dan, heel plots, een furieuze opstoot van black metal mee te krijgen. In de overige tracks spelen de heren dus veel meer met tempo’s en ritmes zodat duidelijke contrasten ontstaan tussen zacht en hard, energiek en kalm, duisternis en licht. Vernieuwend is het allemaal niet natuurlijk, maar dat zal liefhebbers van het (sub)genre zeker niet deren. Wij hebben alvast genoten van dit intens en beklijvend schijfje, maar hebben wat bedenkingen bij het stem timbre van Omnio. Rest ons te vermelden dat er ook een paar gasten hun medewerking hebben verleend aan dit album. Sumarbrander zorgt voor extra keyboards tijdens ‘The Silence Between The Stars’, terwijl Marina “Toyota Maus” Lai voor het stukje gesproken woord zorgt tijdens opener ‘The Flood (Seeress)’ en Katrina Turk de ghost vocalen weergeeft tijdens afsluiter ‘The Drought (Weavess)’. ‘Woven Of Serpnet’s Spines’ van The Wolf Garden zal de fans van het (sub)genre zeker en vast weten te plezieren.

Luc Ghyselen (85)

Naturmacht Productions NP 140

Tracklist: 1. The Flood (Seeress) 2. Another Crows Beneath The Earth 3. Quietude 4. The Silence Between The Stars 5. The Drought (Weavess)