Iron Fate: Crimson Messiah

Het is heel lang stil geweest rond Iron Fate, een Duitse band opgestart in 2005 die voor een mix van melodic heavy metal, power metal en trash metal staat. Na een demo in 2006 volgde pas in 2010 een eerste full-album met ‘Cast In Iron’. Daarna … volgde de grote stilte, althans op gebied van het opbouwen van een discografie. Met een vernieuwde line-up, bestaande uit Denis Brosowski (vocals), Harms Wendler (gitaar), Oliver von Daak (gitaar), Jan Sasse (bass) en Kai Ludwig (drums), komt Iron Fate er nu eindelijk aan met een tweede full-album. ‘Crimson Messiah’ telt tien tracks die heel melodieus klinken en die doen denken aan o.a. Iron Maiden (de eerste werkstukken met Bruce Dickinson), maar ook invloeden laten weerklinken uit tal van andere heavy metal bands uit NWOBHM (ook o.a. Judas Priest flitst een aantal keer in onze gedachten voorbij). En dan hebben we het nog niet gehad over de meer melodieuze variant uit de V.S.. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan Jag Panzer, iets wat nog een extra accent meekrijgt tijdens ‘Crossing Shores’ wanneer Jag Panzer’s vocalist Harry “The Tyrant” Conklin een stukje komt meezingen. We vernoemden reeds de term “melodieus” en daar willen wij heel zeker ook de termen “krachtig” en “aanstekelijk” aan toevoegen. Vernieuwend is het geheel allerminst, maar liefhebbers van het (sub)genre en dan vooral van de twee speciaal genoemde bands, zullen hier wel raad mee weten. Bass end rums zorgen voor een heel stevige, maar soepel klinkende basis. De riffs nodigen uit tot headbangen terwijl je tijdens de melodieuze en soms flitsende gitaarsolo’s je luchtgitaar kunstjes kan demonstreren. Meebrullen kan natuurlijk ook al en dan kan je gaan controleren of je stem een even breed bereik haalt dan dat van Denis, die ons heel vaak doet denken aan de stem van Bruce Dickinson tijdens zijn begin jaren bij Iron Maiden, maar ook een jonge Rob Halford (Judas Priest). Elk van de tien tracks weet ons te overtuigen en hopelijk volgt er later nog een nieuw, derde, full-album. En nee, als de heren dit niveau kunnen aanhouden – of wie weet, de lat nog iets hoger leggen – moeten ze zeker en vast geen elf jaar meer extra wachten!

Luc Ghyselen (90)

Massacre Records

Tracklist: 1. Crimson Messiah 2. Malleus Maleficarum 3. We Rule The Night 4. Crossing Shores 5. Mirage 6. Strangers (In My Mind) 7. Hellish Queen 8. Guardians Of Steel 9. Saviors Of The Holy Lie 10. Lost Forever