Godhead Machinary: Monotheistic Enslavement

Het Zweedse Godhead Machinary werd in 2014 opgestart Kail Karlsson. Een eerste full-album, ‘Ouroboros’, was er in 2017 en liet naast Kail (gitaar, vocals) enkel nog drummer Marcus “Somliga” Andersson horen. Het zette het duo wel aan om op zoek te gaan naar extra medestanders om het album te kunnen promoten middels live concerten. ‘Aligned To The Grid’ uit 2019 was de opvolger en nu is de band – intussen uitgegroeid met vocalist Niklas Ekwall, gitarist Tommy Ericson en bassist Daniel Forsberg – er al terug met een derde werkstuk dat ‘Monotheistic Enslavement’ als titel mee krijgt. Het vijftal zorgt hier voor een zeven tracks geheel dat mooi binnen de lijntjes van het black metal genre blijft kleuren. Veel duisternis en pakken dreiging kruiden dus hun sound. Dankzij het feit dat de heren ook wel heel wat wisselingen in ritme en tempo voorzien, blijf je geboeid luisteren. Ook op vocaal vlak, krijg je variatie te horen middels krachtige cleane zang, kloeke samenzang en rauw black metal gekrijs, al is dat laatste bestanddeel overduidelijk in de minderheid. Een genietbaar, zij het dus echt wel genre gebonden, album zeggen wij daar tegen zonder echte dieptepunten, maar ook zonder momenten die ons echt doen opveren. Rest ons nog mee te delen dat de heren hier eigenlijk de invloed van religies in de politiek, de wetten en de algemene moraal in de maatschappij willen aanklagen. Wij zullen het derde werkstuk van Godhead Machinary catalogeren als “goed, zonder meer”, al hadden we stiekem om meer gehoopt.

Luc Ghyselen (70)

Black Lion Records

Tracklist: 1. Sovereign Of Nullity 2. Ethereal 3. Dethroned 4. Orbis Non Sufficit 5. Upon His Deceitful Star 6. Helion 7. Monotheistic Enslavement