SpiritWorld: Pagan Rhythms

Als SpiritWorld je nog niets zegt, vergeven we het u want deze ‘Pagan Rhythms’ is het debuutalbum van deze Amerikaanse band opgestart door Stu Folsom. Oké, er was al een demo in 2017, een single (‘Viper Blood’) in 2018 en een split met Black Coffee in 2019. Dit negen tracks tellend debuut werd een tijdje geleden in eigen beheer op de markt gebracht, maar het grote Century Media ziet er duidelijk brood in. En zij niet alleen, want ook gitarist Gary Holt (Exodus) en Max Cavalera (Soulfly) zijn op sociale media enorm lovend over dit debuut, terwijl ook een aantal collega’s van de schrijvende pers bijna superlatieven te kort komen. Wij vermoeden dat het niet zo’n vaart zal lopen. Alhoewel, … Stu Folsom (vocals) zorgt hier met drie gelijkgestemden – Thomas Pridgen (drums), Matt Schrum (gitaar) en Justin Fornof (bass) – voor negen tracks die duidelijk aan de ribben blijven hangen middels een zinderende mix van hardcore, death metal en thrash metal. Voeg daar een minieme dosis country (& western) aan toe, waarmee de band zich onderscheidt van tal van anderen in het (sub)genre, en je verkrijgt SpiritWorld. Met ‘Pagan Rhythms’ klopt de band in ieder geval heel stevig aan de grote poort en fans van o.a. Sepultura of Soulfly zullen hier enorm veel in vinden om te koesteren. De tracks klinken heel gebald, worden vrij kort gehouden en dringen door tot in je botten dankzij de energie, de gedrevenheid, de brutaliteit en de agressie. Dat Stu hoogstwaarschijnlijk nooit de eerste prijs zal winnen in een of andere zangwedstrijd, zal hem waarschijnlijk wordt wezen, want met dit zinderende debuut zullen veel poorten voor hem, en dan vooral voor SpiritWorld, open gaan. Hou dit gezelschap dus absoluut in de gaten en voor nu hebben we nog één advies: “aanschaffen die handel”.

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1. Pagan Rhythms 2. The Bringer Of Light 3. Unholy Passages 4. Night Terrors 5. The Demon Storm 6. Armageddon Honkytonk & Saloon 7. Godless 8. Comancheria 9. Ritual Human Sacrifice