Dauþuz: Vom Schwarzen Schmied

Het Duitse Dauþuz (Germaans voor “Dood”) is in feite een duo afkomstig uit Thüringen dat pas actief is sinds 2016 maar met ‘Vom Schwarzen Schmied’ reeds aan een vierde full-album toe. We durven zelfs denken dat het album zonder covid sneller was uitgebracht gezien hun eerdere productiviteit. Hoewel Duitsland toch behoorlijk veel metalbands telt, is het land niet bepaald gekend voor een ijzersterke black metal horde. Dauþuz tracht daar naar ons aanvoelen enige verandering in te brengen. Thema’s in hun muziek zijn hoofdzakelijk onderwerpen in de vaderlandse mijncultuur (maar ook algemener over Europa) en fantasy waarmee ze zich toch onderscheiden van de eerder religieus geïnspireerde bands. De ganse plaat telt acht nummers die in feite allemaal als titel “Der Bergschmied” (simpelweg “de bergsmid) dragen maar dan telkens met een subtitel erbij. Héél af en toe sijpelt er iets door in de nummers wat iets weg heeft van folk metal zonder dat ze ooit echt die toer opgaan. De zang is in hoofdzaak het typerende vrij hoge gekrijs maar er valt ook al eens een zwaardere grunt te horen tot zelfs een diepe cleane stem, niet zelden geruggensteund door koorachtige backings. Het instrumentarium is al even afwisselend al hebben de snerpende gitaren het hoge woord. Één en ander maakt dat de muziek een zekere bombast meedraagt zonder dat we ooit het gevoel hebben dat het neigt naar overkill. Integendeel, de nummers zijn stuk voor stuk enorm gelaagd, mooi opgebouwd en brengen een afwisseling om “u” tegen te zeggen. Slechts twee nummers nl. ‘Desperatio’ en ‘Cognitio’ kunnen we eerder gebald noemen doordat ze respectievelijk vier minuten en drieënhalve minuut duren, de overige halen een speelduur die dat moeiteloos overschrijdt. Afsluiter ‘Sargdeckel’ haalt zelfs bijna de twaalf minuten. Het is ook een werkelijk episch nummer dat de plaat op gepaste wijze afsluit. Het nummer bevat alles wat je in een verhalend nummer kan steken. Van verschroeiend snel over midtempo tot een vrij ingetogen passage waar de piano het voortouw neemt. Dauþuz neemt je gedurende bijna een uur mee op een tocht vol heroïek en dramatiek en bewandelt daarbij de geijkte black metal paden maar met zijsprongen naar aanverwante genres. Wie black metal graag verorbert aan een ononderbroken razend tempo zal bij Dauþuz wellicht al eens een wenkbrauw fronsen. Wie best een frivool uitstapje weet te smaken en niet vies is van enige bombast af en toe, die zit bij Dauþuz aan het juiste adres. Wij vinden dit alvast een plaat boordevol afwisseling en met thema’s die nog niet tot in den treure platgetreden zijn.

K.H. (80)

Amor Fati Productions

Tracklist: Der Bergschmied I: Mein Berg 2. Der Bergschmied II: Der Eid 3. Der Bergschmied III: Desperatio 4. Der Bergschmied IV: Zauberwerk 5. Der Bergschmied V: Sagenlieder 6. Der Bergschmied VI: Cognitio 7. Der Bergschmied VII: Der Frevel 8. Der Bergschmied VIII: Sargdeckel