Diablation: Allégeance

‘Allégeance’ is het debuut van een nieuw opgestarte Franse black metal band met een paar bekende namen voor wie black metal in het algemeen en dan specifieker de Franse scene volgt. V. Orias A. (gitaar, synthesizer) is je misschien bekend van zijn werk met Ad Inferna, terwijl vocalist en tekstschrijver Vicomte Vampyr Arkames een verleden heeft bij zowel Ad Inferna als bij Seth. Bassist Hyde kwam er iets later bij en zorgt tevens voor de cleane stem. Rose Hreidmarr is te horen tijdens ‘Ego Deamonium’. Op dit debuut krijg je negen tracks te horen als we er de de instrumentale intro ‘Invictus’ bijtellen. Maar het is dus pas vanaf ‘Aigle du mal, Aigle de sang’ dat het gezelschap zijn duistere en dreigende sound pas echt prijs heeft. Die klinkt meestal heel energiek en gedreven, al kennen de nummers ook de nodige variaties in tempo en ritme om het boeiend te houden. En dat lukt het gezelschap echt wel heel goed: wij hadden in ieder geval geen enkele moeite om bij de onheilspellende en in gitzwarte duisternis gehulde les te blijven. De Franstalig teksten, we begrijpen niet echt alles, nemen we er met de glimlach bij, want het is de furieuze en gedreven donker getinte sound die ons steevast over de streep trekt en de dreigende vocalen doen het daarbij prima (of dit nu in het Engels, Frans, of welke taal dan ook is). Vernieuwend is het alvast niet wat de heren van Diablation hier neerzetten, maar ons deert het allerminst. Dankzij de nodige gitzwarte klanken, de dreiging en de nodige kille duisternis, zorgt Diablation voor een enorm beklijvend en intens schijfje dat liefhebbers van black metal maar al te graag zullen consumeren. Of zoals men in de perstekst aangeeft: “Reject your God, Erase your vows, Embrace the ineffable, Accept the Devil”. Sta je daar voor open, dan kan deze ‘Allégeance’ je alvast een stevige duw in de rug geven.

Luc Ghyselen (90)

Antiq Records

Tracklist: 1. Invictus 2. Aigle du Mal, Aigle de Sang 3. Des Ruines de la Solitude Éternelle 4. Ego Daemonium 5. La Noirceur des Limbes 6. L’Ordre Hermétique des Âmes Noires 7. Éloge du Mysticisme Impérieux 8. La Nuit Obscure de l’Âme partie 1 9. La Nuit Obscure de l’Âme partie 2