Helion Prime: Question Everything

‘Question Everything’ is het eerste album van Helion Prime met nieuwe zangeres Mary Zimmer. Het album kwam eigenlijk vorig jaar al uit, zij het enkel digitaal en in een Japanese cd-versie of Canadese versie. Spijtig want Helion Prime is een zeer interessante band binnen het power metal genre. Jammer genoeg zijn ze een beetje miskend en dat komt ook wel door het onduidelijke imago. Gestart als female fronted power metal band, gemuteerd in een versie met zanger op het tweede album om op het derde album uiteindelijke terug met een zangeres te werken. Moet kunnen, maar voor sommige onder ons wordt dit moeilijk verteerd. En ook met Mary Zimmer op vocals heb ik de indruk dat ze niet boven water lijken te komen. Des te pijnlijker want ‘Question Everything’ is eigenlijk een zeer genietbaar album. Wat de zaken misschien nog wat complexer maakt is het feit dat het album heruitgebracht wordt met nieuwe productie en lichtjes gewijzigd artwork en vooral veel extra bonus nummers, maar wederom niet in een cd-versie te krijgen. Ik vraag me af of ze er eigenlijk om doen. Een vinyl zal wel te krijgen zijn begin 2022. Dat laatste kan ik nog begrijpen, vanwege de problemen bij nagenoeg alle perserijen dezer dagen. Maar een release zonder cd, enkele digitaal promoten is eigenlijk vragen om miserie. Anders gezegd, niemand ligt ervan wakker. En nogmaals jammer want het album knalt ongelooflijk. Wat het allemaal nog wat bizarder maakt is het feit dat beide ex-vocalisten ook een rol toebedeeld kregen op dit album. Ja, Michael Sozos en Heather Michele figureren op ‘Question Everything’. Sterker nog: Heather Michele schreef zelfs mee. Kan u nog volgen? Wat het album naar mijn bescheiden mening nog sterker maakt is het verhaal achter de songs. Elk nummer behandelt een historische figuur die iets betekent heeft op het vlak van verandering. Vandaar dus de titel van het album. Over de oude nummers zal ik kort zijn. Ze rocken gelijk de beesten of zeg maar de besten. Helion Prime brengt power metal van zeer hoge kwaliteit. En dan krijg je er nog de fantastische stem van Mary gratis en voor niks bij. Ook gratis en voor niks de zeven bonus nummers. Het spijtige is dat er geen cd te krijgen is, met alles mooi bij elkaar. Nee, digitaal ga ik nu ook niet. Ik hoop alsnog dat het album een eerlijke kans krijgt, maar ik vrees ervoor. Graag verwijs ik ook naar de bespreking van een jaar geleden, die ook al verscheen bij MUSIKA. Daar kreeg het album een lagere quotering. Inmiddels is het toch wel gegroeid en verdient het toch nog wat meer appreciatie.

Frederik Blieck (88)

Independent Release

Tracklist: cd1: 1. Wash Away 2. The Final Theory 3. Madame Mercury 4. Prof 5. The Gadfly 6. Photo 51 7. E pur si muove 8. Words of the Abbot 9. The Forbidden Zone 10. Question Everything 11. Reawakening / cd2: 1. The Drake Equaion (Re-Recording) 2. Moon – Watcher (Re-Recording) 3. Atlas Obscura (Re-Recording) 4. The Human Condition (Re-Recording) 5. Question Everything (Mary Only) 6. Angel’s Don’t Kill (Children Of Bodom cover) 7. The Pharaoh Sails To Orion (Nightwish cover)