Cân Bardd: Devoured By The Oak

Cân Bardd is een project opgestart in het Zwitserse Genève door Malo Civelli die instaat voor bass, gitaar, keyboards, orkestratie en de vocalen. Daar de man geen mechanische of geprogrammeerde drums wilde gaan gebruiken, kwam Dave Watson in beeld. Samen creëren de heren de sound van Cân Bardd die een mengeling vormt van atmospheric black metal, epic metal en folk die ons doet denken aan een band als Sojouner maar misschien nog meer aan het Schotse Saor. Met ‘Devoured By The Oak’ is het tweetal aan zijn derde full-album toe dat acht tracks en die voor een best wel interessante trip zorgen in het door het tweetal uitgetekende weidse muzikale landschap. Met heel rustgevende muziek en een heleboel klanken uit de natuur wordt ‘Echoes Of The Moss’ opgebouwd en deze track zorgt meteen voor een heel sfeervolle opener. Terwijl de regen nog met bakken uit de hemel valt opent ‘Une Couronne De Branches’ met beklijvende koorzang. Daarvoor werden Matthieu Favre, Nicolas Bise, Romaric Gendre en Yoann Giacomelli uitgenodigd. Daarna wisselen rustige stukken elkaar af met stevige en heftige erupties die een wisselwerking bieden tussen zacht en hard, kalmte en kracht, licht en duisternis. Het zorgt voor een lang uitgesponnen nummer, meer dan tien minuten, die geen seconde verveelt. Het titelnummer volgt en wordt opgedeeld in twee stukken. ‘Devoured By The Oak, Pt. I’ opent heel rustgevend en kalm met cleane zang. Al blijft dit niet zo, want ook hier laat Cân Bardd verschroeiende erupties aan bod komen die voor een in duisternis gehulde dreiging zorgen. Ook ‘Devoured By The Oak, Pt. II’ kent opnieuw een heel pak variaties in tempo, ritme, dreiging en kracht zodat opnieuw een heel gevarieerd geheel ontstaat. Dit geldt evenzeer voor het bijna tien minuten durende ‘Crépuscule’. Dit zorgt er natuurlijk voor dat ook deze track gemakkelijk blijft boeien, daar je nooit vooraf weet welke wending de heren als volgend stukje gaan gebruiken. Het korte instrumentale ‘Spleen By The Pond’ opent sfeervol maar krijgt een pakketje dreiging mee om dan over te gaan in de krachtige en energieke overrompeling middels ‘Autumn Shore’ dat opnieuw een lang uitgesponnen track is geworden met tal van wisselingen in tempo, ritme, kracht en dreiging waar ook opnieuw de vocalen in stemmingen wisselen. Op de laatste track op dit album, ‘Blomsterkransen’, krijgen twee gasten de hoofdrol toegewezen. Lambert Segura (viool) en vooral vocaliste Linnéa Lindqvist zorgen voor een heel beklijvend, zij het rustgevend scenario. Met ‘Devoured By The Oak’ zet Cân Bardd zijn beste beentje voor. Het is een uiterst knap album geworden dat geen seconde verveelt en dat liefhebbers van het (sub)genre eigenlijk blindelings aan hun collectie kunnen toevoegen.

Luc Ghyselen (90)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Echoes Of The Moss 2. Une Couronne De Branches 3. Devoured By The Oak Pt.I 4. Devoured By The Oak Pt.II 5. Crépuscule 6. Spleen By The Pond 7. Autumn Shore 8. Blomsterkransen