Hate: Rugia

Het Poolse Hate ontstond in 1991 en al die tijd staat vocalist / gitarist Adam The First Sinner als een kapitein aan het roer van het schip. In al die jaren zag hij dan ook een pak muzikanten de revue passeren en ook voor ‘Rugia’, het twaalfde full-album ondertussen van de band, zag hij zich genoodzaakt om met een vernieuwde line-up verder te gaan. Naast de frontman hoor je nu (lead)-gitarist Domin, bassist Tiermes en drummer Nar-Sil. Op muzikaal vlak lijkt de band zich niet te hebben aangepast. Nog steeds kreeg je een heel stevige en krachtige mix van black metal en death metal te verwerken. Negen tracks werden aan dit schijfje toevertrouwd en die blijven het op tekstueel vlak meestal zoeken in de oude Slavische wereld en pikken dan ook in op thema’s als oorlogen, verhuizingen, het overleven, én ook wel de mythologie. Dit levert een best wel krachtig, energiek en gedreven schijfje op waar wij alvast vinden waar naar op zoek zijn. Een heel stevige mix van intensiteit, dreiging, duisternis, agressie en kracht. Dit alles samengebracht met de nodige melodie zodat dit geheel ons echt wel naar meer doet verlangen. Op zich is het niet vernieuwend wat het kwartet van Hate hier uit de mouwen schudt, maar wij lusten er wel pap van. Het enige ietwat nieuwe aspect dat we zouden kunnen aanhalen is het feit dat Adam zich hier profileert met een drietal graduaties in stemmen. Al blijft natuurlijk het grauwe, diepe en rauwe aspect steeds behouden, toch hoor je hier en daar wat “aanpassingen” in zijn stem. Ook als je samenzang hoort is het feite Adam die verschillende stemmen aanlevert, iets wat de heren tijdens live concerten zullen proberen op te lossen met de stem van Tiermes. Het maakt ons alvast benieuwd naar een live concert van Hate. Iets waar we hopelijk niet al te lang meer moeten op wachten, al behelpen we ons ondertussen met dit nieuwe album van de band. Oei, we hebben weeral een rondje, vlug richting “repeat-knop” voor een nieuw rondje zodat we nog een tijdje stevig headbangend kunnen genieten van de nieuwe van Hate, die, naar onze smaak, maar een nadeel heeft: na zo’n vijfendertig minuten ben je al toe aan een nieuw rondje.

Luc Ghyselen (90)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Rugia 2. The Wolf Queen 3. Exiles Of Pantheon 4. Saturnus 5. Awakening The Gods Within 6. Resurgence 7. Velesian Guard 8. Sun Of Extinction 9. Sacred Dnieper