Wayward Sons: Even Up The Score

Hou je van classic rock en / of (melodic) hard rock? Dan is het derde full-album van het Britse Wayward Sons alvast een album dat je aan je “wanted lijstje” mag toevoegen. Zo’n vijf jaar terug besliste Toby Jepson, een befaamd vocalist, gitarist en componist – maar ook enorm actief als producer – om zich te storten op een full-band en een carrière als frontman. Wayward Sons was geboren en zorgde al meteen voor twee knappe visitekaartjes om “u” tegen te zeggen, want zowel ‘Ghosts Of Yet To Come’ (2017) als ‘The Truth Ain’t What It Used To Be’ (2019) werden enorm goed ontvangen. En na onze luisterbeurten met ‘Even Up The Score’ vermoeden we dat de naam Wayward Sons nog wat harder zal weerklinken bij liefhebbers van het (sub)genre. Het nieuwste werkstuk telt immers elf zeer knap gearrangeerde nummers waar krachtig en melodie perfect samen worden gebracht tot een melodieus rockend geheel. Nee, akkoord, echt vernieuwend is het allemaal niet, maar dat zal Wayward Sons een zorg wezen, vooral ook omdat ze, wat ze doen, heel goed doen. Nic Wastell (bass) en Phil Martini (drums) zorgen voor het heel solide, maar ook heel soepele fundament. Sam Wood (gitaar) en Dave Kemp (keyboards) zorgden voor het knappe opgebouwde geraamte en ondersteunen op die manier de uiterst krachtige maar heel melodieuze en soepel stem van Toby. Dat die laatste ook schittert op gitaar is een understatement. Luister maar eens naar de wervelende gitaarsolo tijdens ‘Downfall’. Kortom, het kwintet heeft zijn zaakjes uitstekend voor elkaar en zorgt met deze ‘Even Up The Score’ voor een heel sterk en homogeen klinkend album. Echte uitschieters ontdekten we niet al kreeg het gedreven en energieke titelnummer, het nog iets meer tempo bevattende ‘Big Day’, het knap rockende ‘Looking For A Reason’, en het eerder vermeldde ‘Downfall’ wel een extra sterretje bij beluistering. Langs de andere kant kreeg geen van de nummers een “min-tekentje”: vandaar ook ons waarderingscijfer. En zo rond Wayward Sons de moeilijke kaap van het derde album met gemak.

Luc Ghyselen (88)

Frontiers Records FRCD 1154

Tracklist: 1. Even Up The Score 2. Big Day 3. Sign Of The Times 4. Bloody Typical 5. Faith In Fools 6. Fake 7. Downfall 8. Tip Of My Tongue 9. Looking For A Reason 10. Land Of The Blind 11. They Know