Houston: IV

Hoewel de bandnaam misschien anders doet vermoeden, komt deze band uit Zweden. Ze bestaan nu zo’n tien jaar. Destijds bestond zanger Hank Erix’s band nog uit gitarist Tommy Denander en toetsenist / songschrijver / producer Ricky Delin. De benaming van de albums van het Zweedse combo gebeurt op een speciale manier, want IV is eigenlijk hun zesde album. Oké, er waren twee ‘Relaunch’ albums waar ze onder andere ook covers brachten, maar toch. Anno 2021 is er in de gelederen veel veranderd. Hank laat zich nu omringen met gitarist Carl Hammar, bassist Soufian Ma’Aoui, keyboardspeler Richard Hamilton en Oscar Lundström, die met zijn stokken de vellen bewerkt. De opzet van deze nieuwe schijf was opnieuw een groots, fris en echt bombastisch AOR-album te maken. Daarom was de samenwerking met producer Ricky Delin voor de hand liggend voor het creëren van deze “Houston sound”. Ricky hielp ook bij het schrijven van de nummers, waardoor ook ‘IV’ terug een pure AOR-schijf geworden is. Opener ‘She Is The Night’ kon me bij een eerste luistersessie echter niet overtuigen. Het raakte me niet, ik vond het iets te repetitief en langdradig. Niet dat het nummer te weinig inhoud had, want de gitaarsolo greep wel degelijk mijn aandacht. “Houston, do we have a problem”? Gelukkig niet, want daarna liggen de nummers me een pak beter. In ‘You’re Still The Woman’ zit er precies meer ritme in en de vocalen zijn ook wat levendiger. Een zeemzoete vocale lijn in ‘Hero’ wordt door een Spartaanse cadans gedomineerd, maar beiden weten elkaar te vinden in een spetterend refrein. Maar de eerste knaller is ‘A Lifetime In A Moment’, het nummer sprong eruit en had gewoonweg alles wat ik in dergelijke band zoek. Uptempo, melodieus, knappe keyboard en vocalen die hand in hand gaan met gitaarwerk en dat allemaal in de juiste proportie met elkaar. En wat later vinden we nog enkele pareltjes, zoals ‘Heart Of A Warrior’ dat aan Survivor doet denken, en het sublieme ‘I Will Not Give In To Despair’, waar alles gewoonweg perfect klinkt. ‘Into Thin Air’ is een meer dan waardige uitsmijter, het zoveelste melodieus, krachtig en opvallend oorwormpje. Sonisch gezien is dit album een meer verfijnd broertje of zusje van de eerste twee albums. Hank Erix haalt misschien niet de hoogste regionen, hij kan zijn vocale prestaties perfect inschatten en deze passen perfect in dit genre. Qua gitaarwerk mocht het misschien iets snediger zijn, maar dan zouden we wellicht minder de AOR-paden in plaats van de melodieuze rock-paden bewandelen. De nummers zijn voorspelbaar, maar meer dan vlot genoeg om de boel een drie kwartier in vuur en vlam te houden. Het niveau is hoog, met die noodzakelijke toppers die het allemaal net nog iets hoger liften. Dankzij een multi-album deal bij Frontiers mogen we binnen afzienbare tijd terug een dergelijk pareltje verwachten.

Rocking Klingon (86)

Frontiers Music FRCD 1157

Tracklist: 1. She Is The Night 2. You’re Still The Woman 3. Hero 4. A Lifetime In A Moment 5. Heartbreaker 6. Storyteller 7. Heart Of A Warrior 8. Until The Morning Comes 9. I Will Not Give In To Despair 10. Such Is Love 11. Into Thin Air