Jeff Scott Soto: The Duets Collection – Volume 1

Wie de naam Jeff Scott Soto nog niet eerder gehoord heeft, zal wellicht de voorbije veertig jaren ondergedoken geleefd hebben. Beginnend als leadzanger van Yngwie Malmsteen werkte deze Amerikaanse rockzanger van Puerto Ricaanse origine zich al in het begin van de jaren tachtig op in diverse genres, gaande van AOR tot hardrock en metal. Hij volgde zijn eigen pad en heeft een enorme carrière opgebouwd door zijn medewerking aan Talisman, Axel Rudi Pell en het legendarische Journey om er maar enkele te noemen. Daarnaast had hij ook nog zijn eigen solocarrière. Waar de één in zak en as zit, zal een ander dit zien als een bron van vernieuwing. We kunnen dus best creatief zijn met de plots vrijgekomen tijd, dat is altijd een goed gegeven, zal Soto gedacht hebben. Toen de optredens wegens de pandemie wegvielen, besloot hij om een eerbetoon te maken aan een aantal van zijn klassieke nummers. De selectie nummers werd gekozen uit nagenoeg de voorbije vier decennia. Om dit allemaal netjes in te blikken, contacteerde hij hiervoor gitaristen Jorge Salan, Howie Simon en Leo Mancini, bassist Tony Dickinson en drummer Edu Cominato. Naast zanger is hij ook de keyboardspeler. Die vocale lijnen werden telkens in duet uitgewerkt en daarvoor riep hij per nummer de hulp in van de crème de la crème. Jeff zei dat het een droom was om te mogen werken met deze stemmen. De indrukwekkende lijst bevat Erik Martensson (Eclipse, W.E.T.), Dino Jelusick (Animal Drive, Dirty Shirley), Eric Martin (Mr. Big), Johnny Gioeli (Hardline), Deen Castronovo (Revolution Saints), Nathan James (Inglorious), Russell Allen (Symphony X), Renan Zonta (Electric Mob), Mats Leven (Candlemass, TSO), BJ (Spektra, Soto) en Aliro Netto. Opvallende passages zijn ‘Don’t Let it Go’ uit de tijd met Yngwie Malmsteen, ‘Believe in Me’ van zijn solowerk, ‘I’ll Be Waiting’ met een verduiveld knap presterende Alirio Netto en de samenwerking met gitaarvirtuoos Axel Rudi Pell, waaruit ‘Warrior’ kwam. En check zeker eens de gitaarsolo in ‘Colour My XTC’. Soms, heel soms, heeft de pandemie een goed kantje en kunnen we zo een globaal zicht van deze uiterst getalenteerde vocalist overschouwen. “Volume 1” suggereert dat we binnenkort een gelijkaardige samenwerking met subliem getalenteerde muzikanten mogen verwachten. Zoals te verwachten is dit een meesterwerk, waar elk nummer de perfectie benadert.

Rocking Klingon (90)

Frontiers Records FRCD 1156

Tracks: 1. Livin’ The Life (Rock Star) with Erik Martensson (Eclipse/W.E.T.) 2. Don’t Let It End (Yngwie Malmsteen) – with Dino Jelusick (Animal Drive) 3. Mysterious (Talisman) – with Eric Martin (Mr. Big) 4. Believe In Me (JSS) – with Nathan James (Inglorious) 5. Coming Home (Soul Sirkus) – with Deen Castronovo (Revolution Saints, Journey) 6. I’ll Be Waiting (Talisman) – with Alirio Netto (Shaman, Queen Extravaganza) 7. Callin’ All Girls (Eyes) – with Russell Allen (Symphony X, Allen / Lande) 8. Colour My XTC (Talisman) – with Renan Zonta (Electric Mob) 9. Warrior (Axel Rudi Pell) – with Johnny Gioeli (Hardline, Axel Rudi Pell) 10. Holding On (JSS) – with BJ (Soto, Spektra) 11. Again 2 B Found (Humanimal) – with Mats Leven (Candlemass)