Blood Red Throne: Imperial Congregation

Het Noorse Blood Red Throne werd in 1998 opgestart door twee gitaristen die tijdens live concerten op de planken stonden met Satyricon en hun liefde voor death metal niet onder stoelen of banken verborgen hielden: Død en Tchort. De eerste overleefde ondertussen de talrijke wisselingen in de line-up van Blood Red Throne die tegenwoordig verder bestaat uit Freddy Bolsø (drums), Ivan Gujić (gitaar), Yngve “Bolt” Christiansen (vocals) en Stian Gundersen (bass). Wat al die jaren niet wijzigde was de sound van de band: onvervalste old school death metal. Dit is inderdaad ook zo op ‘Imperial Congregation’, het tiende full-album ondertussen. Het nieuwe werkstuk telt tien tracks waar kracht, agressie en ook wel melodie samen worden gebracht tot een stevig geheel. Voeg daar de gekende rauwe putgrunt aan toe die vele death metal vocalisten hanteren en je weet exact wat je kan verwachten van Blood Red Throne, die ook nu weer vernieuwingen schuwt. Op tekstueel vlak, indien je de teksten echt goed kan verstaan, krijg je nog steeds hun sceptische standpunten over religie en de mensheid in het algemeen te horen. De krachtige drumpatronen en de kloeke basslijnen vormen dan de basis waar men een krachtige muur van riffs op bouwt die sporadisch eens onderbroken wordt voor een korte, maar melodieuze gitaarsolo. Meer heeft een death metal combo als Blood Red Throne niet nodig om ons keer op keer over de streep te trekken. Wel krijgen wij toch de indruk dat we alles van dit gezelschap al eens gehoord hebben, en toch gaan we ook nu weer overstag.

Luc Ghyselen (75)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Imperial Congregation 2. Itika 3. Conquered Malevolence 4. Transparent Existence 5. Inferior Elegance 6. We All Bleed 7. 6-7 8. Consumed Illusion 9. Hero Antics 10. Zarathustra