Confess: Revenge At All Costs

In 2010 richtte de Iraniër Nikan Khosravi de groove metalband / hardcore band Confess op. Spitsbroeder Arash Ilkhani is er in feite ook sedert het prille begin bij. Dit duo is steeds de drijvende kracht geweest achter de band. Omwille van wat in Iran als godslastering wordt aanzien, keken beide heren in 2015 aanvankelijk aan tegen de doodstraf maar mede door tussenkomst van Amnesty International werd executie vermeden. Ze keken samen wel nog tegen een gevangenisstraf aan van 14,5 jaar én een resem zweepslagen. Ze zijn erin geslaagd politiek asiel te krijgen in Noorwegen van waaruit ze momenteel opereren. Hun vorige full-album dateert intussen van 2015 maar nu slaat het duo – inmiddels aangevuld met nog drie Noorse muzikanten – terug met het album ‘Revenge At All Costs’. Het mag duidelijk zijn dat één en ander hun niet de mond heeft gesnoerd. Het nummer ‘EVIN’ gaat bijvoorbeeld over de gevangenis in Iran waar ze destijds na hun arrestatie in eerste instantie verbleven. De politiek getinte teksten blijven dus ijzersterk aanwezig. Muzikaal worden vaak Lamb Of God, Chimaira, Slipknot, DevilDriver en Trivium genoemd maar bij deze ‘Revenge At All Costs’ kan daar wat ons betreft ook nog Hatebreed aan toegevoegd worden. Zo weet u meteen aan welk soort geweld u zich mag verwachten. Elf nummers lang – als we tenminste opener ‘Based On A True Story’ als een écht nummer kunnen meerekenen – gaat Confess als een echte pletwals tekeer. De plaat is een aaneenschakeling van pure woede. Dit uit zich in brute, krachtige riffs, beukend drumwerk, pompende bass en een rauwe, agressieve zangstijl. Dé reden waarom je Confess niet als een pure hardcoreband kan zien, is omdat de nummers vaak een vrij lange opbouw kennen en niet die typische korte hardcore-stijl kenmerken. Je zou kunnen stellen dat het hardcore is maar dan met veel meer aandacht voor structuur en opbouw. Zo klokken meerdere nummers af boven de vijf minuten. Het zorgt er echter geenszins voor dat ze inboeten aan kracht of brutaliteit. Dat het album een zekere geladenheid met zich meedraagt, lijkt ons gezien de geschiedenis van de band evident. Het lijkt voor ons onwezenlijk dat in deze tijden mensen nog veroordeeld kunnen worden omwille van muziek. Alleen al om die reden zorgt Confess voor een enorm statement door ‘Revenge At All Costs’ uit te brengen (al is het door niet-politieke redenen met twee jaar vertraging) maar ze slagen er ook nog eens in om desondanks – of is het misschien net door al beslommeringen – een ijzersterke plaat op ons los te laten. Al wie van ver of dichtbij fan is van één van de hogergenoemde bands (en van een resem andere) moet dit absoluut eens een luisterbeurt gunnen.

K.H. (90)

Rexius Records

Tracklist: 1. Based On A True Story… 2. EVIN 3. Phoenix Rises 4. Ransom Note 5. You Can’t Tame The Beast! 6. Unfilial Son 7. Megalodon 8. Hegemony 9. Under Surveillance 10. Army Of Pigs! 11. I Speak Hate