Lucifer: Lucifer IV

‘Lucifer IV’ is het … vierde full-album van Lucifer, een band opgestart in 2014 en met vocaliste Johanna Sadonis nog één origineel bandlid telt. De band brengt een mix van hard rock, classic rock en doom die ons een beetje doet denken aan Avatarium. We zeggen wel “een beetje”, want Lucifer kiest uiteindelijk toch veel minder voor pure doom en gaat dus meer de uptempo toer op. Ook op puur vocaal vlak kan je Johanna’s stem niet echt vergelijken met die van Jennie-Ann Smith. Grootste veranderingen bij Lucifer op dit vierde album is het feit dat Joanna het songschrijven meer deelt. Op albums ‘II’ en ‘III’, gebeurde dit voornamelijk in samenwerking met drummer Nicke Andersson Platow. Die heeft ook nu weer zijn inbreng in het songschrijven, maar ook beide gitaristen – Linus Björklund en Martin Nordin – kregen een deel toebedeeld. Het eindresultaat zijn dit keer elf knap opgebouwde nummers geworden. Bass (Harals Göthblad) en drums zorgen voor de basis, riffs zorgen zorgen voor de opbouw, terwijl heel melodieuze gitaarsolo’s en de soepele stem van Johanna de kersen op de taart vormen. En is uiteindelijk toch vooral de stem die met de meeste aandacht gaat lopen. Bij momenten hebben we indruk dat die iets te breekbaar over komt, net iets aan kracht mist, maar als we het album uiteindelijk compleet een aantal kansen hebben gegeven, moeten we toch toegeven dat haar stem best wel goed aansluit bij de muziek die Lucifer neerzet. Lucifer zorgt immers voor heel mooi opgebouwde melodieus rockende nummers die telkens opnieuw een mooi verhaaltje vertellen, die aanstekelijk klinken en die vlotjes uitnodigen om mee te zingen. Enige uitzondering, op dit album toch, is het korte instrumentale ‘Funeral Pyre’ dat, naar onze smaak dan toch, een beetje de flow van het album verstoort. Verder hebben we niet opmerkingen of het moet zijn dat we niet een, of meerdere, tracks hebben gevonden die er daadwerkelijk bovenuit steekt en zo de aandacht van een breder trekt. Wie eerder werk van Lucifer op de planken heeft staan, zal ook deze ‘Lucifer IV’ aan zijn / haar collectie willen toevoegen.

Luc Ghyselen (80)

Century Media

Tracklist: 1. Archangel Of Death 2. Wild Hearses 3. Crucifix (I Burn For You) 4. Bring Me His Head 5. Mausoleum 6. The Funeral Pyre 7. Cold As A Tombstone 8. Louise 9. Nightmare 10. Orion 11. Phobos