Bastarður: Satan’s Loss Of Son

Adalbjörn Tryggvason ken je misschien wel van Sólstafir. Wat niet echt tot het gemeengoed wordt beschouwd, is het feit dat de man ook een tijdlang deel uitmaakte van een punk band met als naam Bölvin waar hij achter de drumkit te vinden was. Die roots, samen met zijn voorliefde voor o.a. Motörhead, Napalm Death, Terrorizer en Disfear, zorgt er nog steeds voor dat Adalbjörn een pak riffs en nummers schrijft die niet passend zijn bij Sólstafir. Samen met zijn vriend Birgir Jónsson, je misschien bekend van Dimma, op drums zorgt Adalbjörn Tryggvason (vocals, gitaar, bass) onder de naam Bastarður voor acht tracks high energy rock ‘n’ roll die je misschien nog beter kan omschrijven als crust punk. Acht tracks die aan een sneltreinvaart voorbij denderen, waar je geen tijd hebt om even naar adem te snakken, én die je na zo’n achtentwintig minuten eigenlijk verweesd achter laten. Geen nood, druk gewoon op de reatknop van je cd-speler en je kan opnieuw een klein halfuurtje volledig uit de bol gaan op de heel energieke en gedreven sound van Bastarður. Voor wat variatie in het het geheel zorgt Adalbjörn alvast zelf want, heel sporadisch, laat hij toch een glimp van zijn main band doorschemeren. Verder zorgde hij, dankzij de uitnodiging van een paar gasten, er voor dat er extra accenten aan bod komen die voor een meerwaarde zorgen. Maken zodoende hun opwachting: Marc Grewe (Morgoth, Insidous Disease) als extra vocalist tijdens ‘Neon Blitzkrieg’, Alan Averill (Primordial) als vocalist tijdens ‘Black Flag Fools’ (jongens, wat een dijk van een nummer is dit!), Ásgeir Trausti en Júlli T og Siggi Hjálmur als backing vocalisten tijdens ‘Afturhalds Kommatittir’, Ragnar Zolberg op lead gitaar tijdens ‘Burn’ en ‘Viral Tumor’, Thrainn Árni Baldvinsson als lead gitarsit tijdens ‘Neon Blitzkrieg’ en ‘Viral Tumor, én, last but not least, Flosi Þorgeirsson die de bass solo verzorgt tijdens ‘Viral Tumor’. Dit gezelschap zorgt zodoende voor een dijk van een debuut voor elke fan van high energy rock ‘n’ roll dat je eventueel ook kan bestempelen als crust punk, metal, of wat dan ook. Acht korte, gebalde tracks die alles losmaken wat in je kan opkomen op gebied van kracht, energie, agressie, brutaliteit en intensiteit. Kortom, met ‘Satan’s Loss Of Son’ zet Bastarður zich meteen op de kaart. Enig nadeel: de te korte tijdsduur zodat we nu al uitkijken naar een vervolg. Jongens, wat een energiek en gedreven bommetje is dit geworden!

Luc Ghyselen (98)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Viral Tumor 2. Neonlight Blitzkrieg 3. Satan’s Loss Of Son 4. Burn 5. The Whispering Beast 6. Black Flag Fools 7. Afturhalds Kommatittir 8. Rise Up