Shumaun: Memories & Intuition

Ik ben altijd al fan geweest van een goeie portie prog (metal). Welnu met ‘Memories & Intuition’, het derde album van Shumaun, een band uit Virginia USA, heb ik ondertussen al menig uurtje muzikaal plezier gehad. Het is bovendien een behoorlijk lang album, wat een extra kers op de taart is. Stevige prog metal, puik gitaarwerk, steengoede zang, goede keyboards zonder al te prominent aanwezig te zijn en twaalf goede nummers: wat wil je nog meer? De betere nummers zijn zeker ‘Memories Of Water’ met lekker melodieuze prog, heerlijke zang en toch stevig genoeg om menige metalfan te bekoren: wat een topnummer. ‘A Subtle Invocation’ die best de nodige power heeft met opnieuw die erg goede zang en het met Oosterse invloeden doorspekte ‘Invincible’ dat doet wat denken aan Subterranean Masquerade. Vooral ‘Invincible’ is weeral zo een klasse nummer. ‘Intuition Underground’ heeft riffs die aan Rush doen denken. Ook de zang is hier anders (lees hoger) wat dit effect nog vergroot en als die hard Rush fan vind ik dit dus geweldig. ‘Breathing Light’ is het langste nummer van dit album en bezit alle mogelijke ingrediënten die een goed prognummer nodig heeft: tempowisselingen, goede zang, top gitaarwerk, superdrums en sterk aanwezige keyboards. Fans van instrumentale nummers kunnen hun hart ophalen met ‘Jabriel’s Song’ en ‘The Day We Said Goodbye’. Het derde album van Shumaun is alvast een voltreffer: melodieus, catchy zonder maar een minuut melig te worden, hard en pittig genoeg, heerlijke zang en super muzikanten. Met invloeden van o.a. Rush, Haken, Spock’s Beard en Pain Of Salvation. Een absolute must voor progfans.

Bart Verlinde (85)

Independent Release

Tracklist : 1. A Subtle Invocation 2. Prisoners 3. Memories Of Water 4. Jabriel’s Song 5. Invincible 6. Under The Sun 7. The Pursuit Of Hapiness 8. Tides 9. Intuition Underground 10. Breathing Light 11. A Planetary Shift 12.The Day We Said Goodbye