Havukruunu: Kuu Erkylän Yllä (ep)

Voor sommigen is een schijfje van een kleine vijfendertig minuten een full-album, voor anderen, zoals dit Havukruunu, is zo’n schijfje een ep. Hoe dan ook, het Finse Havukruunu zorgt op deze ‘Kuu Erkylän Yllä’ voor vijf tracks intense en beklijvende kwaliteit die zich situeert in pagan black metal middens. We krijgen rauwe en dreigende vocalen te horen, maar ook heel krachtige en kloeke samenzang. Op puur muzikaal vlak kunnen we u vertellen dat het tempo meestal vrij hoog ligt, dat drumpatronen en basslijnen voor een heel knappe basis zorgen waar dan heel stevige en krachtige riffs worden op gebouwd. Enig puntje van kritiek die we hebben is dat elk nummer afsluit met een atmosferisch moment die je bijna meeneemt in de ruimte: wij houden er niet echt van en het haalt de “flow” uit het album / de ep. Maar voor de rest hebben wij alvast niets te klagen over dit nieuwe werkstuk van Havukruunu. En dat zal ook het geval zijn voor liefhebbers van black metal. Dat de heren er dus ook heel wat pagan invloeden in durven onder brengen, vinden wij alvast een pluspunt. Het zou ons dan ook een enorm plezier doen als dit Havukruunu eens zijn opwachting zou maken op een festival als het Franse Cernunnos Pagan Fest. Meteen een mooie aanvulling in de discografie van de heren, al schatten wij het vorige jaar uitgebrachte full-album ‘Uinuos Syömein Sota’ nog een stuk hoger in.

Luc Ghyselen (80)

Naturmacht Productions NP 139

Tracklist: 1. Kuu erkylän yllä 2. Yön torni 3. Routapanssari 4. Mustan merkin enteen alla 5. Talvikuu