Enslaved: Caravans To The Outer Worlds (ep)

Een jaar geleden bracht Enslaved met ‘Utgard’ een full-album uit. Zoals deze Noren al zo vaak deden, verrasten ze daarop met nieuwe zijsprongen die voordien niet in hun uitgebreide oeuvre te horen vielen. Op ‘Caravans To The Outer Worlds’ neemt de band ons mee op een reis naar andere werelden die te ontdekken zijn na eerder het onbekende duistere van ‘Utgard’ te hebben bezocht. In feite is de ep eerder een maxi single want naast de titeltrack waar de schijf mee opent, is er nog het epische nummer ‘Ruun II: The Epitaph’. Voor het overige staan er na het openingsnummer en na ‘Ruun II’ nog telkens een “Intermezzo”, twee puur instrumentale, vrij ingetogen, rustiger nummers. Openingstrack ‘Caravans To The Outer Worlds’ brengt ons aanvankelijk bijna terug naar vintage Enslaved met zeer krachtige, snelle riffs en in hoofdzaak de rauwe zang van Grutle Kjellson. Ook al sluipt er gaandeweg toch weer enigszins subtiel enige elektronica in het nummer, het wordt toch vooral gekenmerkt door het brute karakter. De band zelf omschrijft het nummer als “een explosief vertrek met melodische breaks en proggy slingshots naar nieuwe banen in de ruimte”. ‘Ruun II: The Epitaph’ is dan weer een nummer waar veel meer een sombere, dreigende sfeer hangt van een reis doorheen oceanen en sterren voorbij het ons bekende. Kortom, het brute en rauwe is hier veel minder aanwezig hetgeen zich vertaalt in minder snedige riffs en meer gebruik van keyboards. De beide intermezzo’s zijn vooral opvulling, helaas. Ze zijn vast bedoeld om mee een spannende sfeer te creëren maar we hebben Enslaved al sterker voor de dag weten komen. Kortom, ‘Caravans To The Outer Worlds’ is net goed genoeg als zoethoudertje in afwachting van een nieuw album waarvan we dan toch vooral hopen dat die plaat klinkt zoals het titelnummer van deze ep. Één ijzersterk nummer, ééntje dat ermee door kan en twee instrumentale vulsels, we hadden toch op meer gehoopt maar dat kan uiteraard helemaal aan ons liggen.

K.H. (65)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Caravans To The Outer Worlds 2. Intermezzo I – Lonnlig. Gudlig. 3. Ruun II – The Epitaph 4. Intermezzo II – The Navigator