Eternal Flame: Gravitation

De Duitse band kende blijkbaar zijn eerste stappen nog onder de naam Firefox, maar werd in 1993 naar Eternal Flame omgedoopt. Na hun debuut ‘Desire’ in 1999 volgde nog de opvolger ‘King Of The King’ in 2002, maar dan hield het gezelschap het even voor bekeken. De reünie werd met ‘Smoke On The Mountain’ in 2018 op een knappe wijze een feit. Met een licht gewijzigde line-up is nu de vierde langspeler klaar. We treffen zanger Michael Schinkel op gitaar, Tom Keller op bas en achtergrondzang, Helmut Kohlpaintner op keyboard en nieuwkomer Tommy Wagner op drum. Vocaal werd een tandje bijgestoken door gastzangers Mark Boals en Göran Edman, beiden gekend van bij Yngwie Malmsteen. Deze nieuwe schijf werd geproduceerd door Michael zelf (die ook het mixen voor zijn rekening nam), Helmut Kohlpaintner en Timothy Touchton. Het masteren van het album werd aan Christoph Stickel uitbesteed. Naar eigen zeggen zou deze nieuwkomer vorig materiaal overtreffen op vlak van songwriting en virtuositeit. Voor het schrijven van de teksten hebben ze daarvoor zelfs de hulp van Timothy Touchton ingeroepen. Naast diverse top veertig nummers verdiende Tim zijn sporen ook bij ‘Go For Gold’ voor de Olympische Spelen van Seoul in 1988 en ‘Sail Away’ van Joe Cocker. Na ‘Awakening’, die je in de juiste sfeer zet, smijt het furieuze ‘Rage’ al zijn troeven op tafel. Er is geen ontkomen aan de staalharde riffs en solerend snarengeweld en uiteraard de knappe vocalen van Michael zelf, die bij momenten ferm de lucht in schieten. Dit allemaal op een stevige cadans door drum en bas aangegeven en de gaatjes die overschieten worden mooi met keyboard opgevuld. Knap solerend snarenwerk vinden we in ‘Hard Times For Dreamers’ en ‘Strange Game Called Love’, met een knipoogje naar Malmsteen. Ook de samenwerkingen passeren niet zomaar onopgemerkt. Göran pakt het met een begeleidende piano rustiger aan in de erg knappe ballad ‘No Way To Hide’, alhoewel het nummer mooi escaleert naar een intenser middenstuk en naar het einde zelfs een subliem snarenstukje weet te ontluiken. Voor mij het beste nummer van het album. Mark horen we in ‘Love Returns’ en ‘Stay In The Middle’, twee hard rock nummers waar hij nu en dan eens kan uithalen. Leuke afsluiter is de herwerkte ‘Hungarian Dance 5’, waar het gekende deuntje een ferm metaljasje aangemeten wordt. ‘Gravitation’ is een aanrader, waar we een kruisbestuiving aantreffen van hardrock en traditionele heavy metal met neoklassieke invloeden, waardoor het album vlot verteerbaar is. De gastvocalisten zijn een mooie aanvulling maar het sublieme gitaarwerk zorgt dat dit album makkelijk boven de massa uitkomt.

Rocking Klingon (88)

Rock of Angels Records

Tracklist: 1. Awakening 2. Rage 3. Hard Times For Dreamers 4. Love Returns 5. Damien 6. No Way To Hide 7. I’m Gonna Miss You Tonight 8. Strange Game Called Love 9. Stay In The Middle Of The Night 10. Higher Fire 11. Fallin 12. Hungarian Dance 5