Ember Sun: On Earth And Heaven

Ember Sun is een compleet nieuw project dat zich muzikaal een weg probeert te vinden in een mix van gothic en (funeral) doom, kortom in heel duistere sferen. En dat is precies wat je hier te horen op dit zes tracks tellend debuut dat mooi opgebouwd wordt met drie tracks die de kaap van de negen minuten gemakkelijk overschrijden en drie “kortere” nummers die toch ook boven de vier en een halve minuut afklokken. Opener ‘Swallowed Back Into My Sorrow’ baadt al meteen in die duistere sfeer die drukkend is door de invloeden van doom en dan toch weer net iets gemakkelijker verteerbaar klinkt door gothic / dark wave invloeden. Toch blijft dit vooral een track die liefhebbers van doom zullen weten te waarderen eerder dan fans van gothic. Die laatsten krijgen met ‘Respawn’ een track die meer hun gading is, maar ook doom fans zullen dit weten te smaken. De titeltrack trekt nog duidelijker de kaart van doom dankzij het slepende en trage ritme, de intense duisternis die het nummer omhult en de zwartgallige macabre sfeer die zijn opwachting maakt. Het enige wat liefhebbers van pure doom hier zullen missen is een brommende bass, die eigenlijk over het complete album minder nadrukkelijk aanwezig is. Het wordt een heel klein beetje gemakkelijker verteerbaar met ‘Ember Heart Of Me’ waar de vocalen, net als tijdens ‘Respawn’ trouwens, meer dark wave / gothic klinken. Sisters Of Mercy lijkt ons op dat gebied een goede referentie. Intens beklijvend en omhuld in een gitzwarte duisternis gaat ‘The Chapel’ van start. Wie hier spoortjes van licht weet in te ontdekken is een optimist van de hoogste soort. Voeg daar een dosis mysterie en veel dreiging aan toe en je begrijpt ons gemakkelijk gevoel bij deze instrumentale track die ons doet uitkijken naar een climax die er niet komt, maar wel een stuk oplevert dat naar meer smaakt. Afsluiter ‘My Essence Fades In Time’ is dan weer een prachtige combinatie van beide (sub)genres waarin sommige stukken de doom fans zal doen smelten, terwijl andere stukken dan weer eerder de dark wave / gothic fan aan zich zullen binden. Zo zorgt Ember Sun voor een heel geslaagd debuut dat nog heel wat keertjes in onze playlist te horen zal zijn. Vooral het instrumentale ‘The Chapel’ heeft een diepe indruk ons na gelaten, al willen we heel zeker de overige tracks niet minimaliseren.

Luc Ghyselen (90)

Code666

Tracklist: 1. Swallowed Back Into My Sorrow 2. Respawn 3. On Earth And Heaven 4. Ember Heart Of Me 5. The Chapel 6. My Essence Fades In Time