Samael: Ceremony Of Opposites & Passage

Het Zwitserse Samael vierde dit jaar de dertigste verjaardag van hun debuutalbum ‘Worship Him’. De band rond de broers Vorph (zang en gitaar) en Xy (drums, programmering en keyboards) evolueerde van een pure black metal band tot avantgarde black metal waarbij ze een tijdlang zelfs eerder neigden naar industrial. De band brengt nu – opnieuw – de albums ‘Ceremony Of Opposites’ en ‘Passage’ uit, die respectievelijk het licht zagen in 1994 en 1996. We kunnen misschien wel stellen dat ‘Ceremony Of Opposites’ het eerste tijdperk van de band afrondde waarna met opvolger ‘Passage’ resoluut een andere weg werd bewandeld. Zelf behoren we tot de categorie die de band van de beginjaren tot vandaag de dag is blijven volgen terwijl veel fans van het eerste uur afhaakten net bij ‘Passage’ terwijl het evenzeer een album is waar ze veel nieuwe fans bij kregen. Om maar te zeggen, Samael heeft altijd zijn eigen zin gedaan, niet altijd met evenveel succes maar wél altijd wars van andere meningen of van geijkte paden. Voor degenen die Samael niet kennen, de teksten gingen aanvankelijk bijna uitsluitend over geloof – met een uitgesproken aversie tegen alles wat katholiek is – om naderhand toch ook vaker te gaan over ruimere maatschappelijke thema’s. Zoals eerder gesteld was de band in oorsprong volledig te catalogeren onder de rubriek black metal ook al brachten ze steeds een ander geluid dan de klassieke Scandinavische stroming of de Griekse variant. Het enige wat in de loop der jaren ongewijzigd is gebleven, is de typische rauwe stem van Vorph. Beide albums waren stilaan moeilijk te vinden al zijn er sinds de eerste uitgave wel al heruitgaves geweest. Zo verscheen ‘Ceremony Of Opposites’ in een cd-versie gebundeld met de ep ‘Rebellion’ in 2005 en kwam twee jaar later een gelijkaardige heruitgave van ‘Passage’ maar dan samen met de ep ‘Exodus’ uit. Van ‘Ceremony Of Opposites’ verscheen overigens ook een heruitgave op vinyl naar aanleiding van de vijfentwintigste verjaardag van het album en was er zelfs zeer recent ook op vinyl een gelimiteerde heruitgave. Dit alles enkel om aan te geven dat er volgens ons weinig tot geen meerwaarde te vinden valt in de heruitgaves die nu op de markt komen. Voor ons zijn beide albums zonder meer mijlpalen in de geschiedenis van de metal dus in die zin kunnen we enkel degenen die de band pas recent zouden ontdekt hebben aanbevelen om deze klassiekers in huis te halen. Voor de fans van destijds denken we dat ze al lang in het bezit zijn van een exemplaar en dan heeft deze uitgave werkelijk niets extra te bieden (tenzij uw oude exemplaar totaal versleten is gedraaid uiteraard). Dus wie het album al in zijn bezit heeft, laat deze heruitgave in de rekken liggen voor de anderen en iedereen is tevreden.

K.H.

MDD Records

Tracklist ‘Ceremony Of Opposites’: 1. Black Trip 2. Celebration Of The Fourth 3. Son Of Earth 4. ‘Till We Meet Again 5. Mask Of The Red Death 6. Baphomet’s Throne 7. Flagellation 8. To Our Martyrs 9. Ceremony Of Opposites

Tracklist ‘Passage’: 1. Rain 2. Shining Kingdom 3. Angel’s Decay 4. My Saviour 5. Jupiterian Vibe 6. The Ones Who Came Before 7. Liquid Soul Dimension 8. Moonskin 9. Born Under Saturn 10. Chosen Race 11. A Man In Your Head