Gemini Syndrome: 3rd Degree – The Raising

Met zijn derde full-album maakt het Amerikaanse alternative metal gezelschap Gemini Syndrome een eerste cirkel van drie rond. Met ‘Lux’, wat zoveel betekent als “licht”, uit 2013 ging het vooral over de geboorte. ‘Memento Mori’, dat je vrij kan vertalen als “herinner dat je moet sterven”, volgde in 2016. En met deze ‘3rd Degree – The Raising’ gaat het gezelschap over de dood heen op zoek naar het opnieuw geboren worden en één worden met je innerlijke zelf. Tot hier het concept / de boodschap achter deze trilogie van Gemini Syndrome. De band onderging sinds de opstart in 2010 ook al een aantal wijzigingen en de huidige line-up van de band is als volgt: Aaron Nordstrom (vocals, keyboards), Brian Steele Medina (drums, programmering), Alessandro “AP” Paveri (bass) en Meegs Rascon (gitaar). Voor live concerten zou dit kwartet versterkt met gitarist Nicholas Paul Arnold worden. Op dit derde full-album krijg je dertien tracks te horen waar melodie en kracht samen gaan, waar heel stevige en krachtige uithalen worden afgelost door rustiger passages zodat je een pak variatie te horen krijgt. Meestal doet dit ons op stoelen of banken springen, maar hier krijgen we helaas warm noch koud van het aangebodene. Versta ons niet verkeerd, er valt heel wat te genieten, maar wij verkiezen toch eerder een ander (sub)genre waar meer kracht in schuilt en, vooral,waar de rustiger passages inde minderheid zijn en niet in overtal zoals hier het geval is. Toch weet de band onze aandacht dertien nummers lang vast te houden en dat komt, honderd procent zeker weten, door de variatie. Ook al omdat je niet weet wanneer de heren furieus en / of zeer krachtig uit de hoek zullen komen. ‘3rd Degree – The Raising’ zorgt dus wel voor een aangename luisterervaring, maar om dit album nu echt de hemel in te prijzen …. Nee, daar bedanken we voor. We houden het op “goed, maar …”.

Luc Ghyselen (70)

Century Media

Tracklist: 1. Reintegration 2. IDK 3. Die With Me 4. Baptized In Fire 5. Children Of The Sun 6. Abandoned 7. Broken Reflection 8. Sum Quod Eris 9. Best Of Me 10. Absolution 11. Hold The Line 12. Where We Started From 13. Fiat Lux