Burning Point: Arsonist Of The Soul

De Finse power metal band Burning Point heeft in zijn twintigjarig bestaan menige woeste zeeën doorkruist. Ondanks de drastisch gewijzigde line-up blijft meesterbrein Pete Ahonen zijn fans regelmatig nieuw materiaal voorschotelen. Toch liet deze nieuwkomer een vijftal jaar op zich wachten, na ‘The Blaze’ uit 2016. De bezetting van de plaatsen is hiermee flink op de schop gegaan. Pete nam vanaf de oprichting van de band tot 2015 de vocalen voor zijn rekening. Daarna nam Nitte Valo die plaats over, maar hij is intussen terug vervangen door Luca Sturniolo. Deze laatste is geboren in Italië maar woont al vele jaren in Finland. Zijn krachtige, gevarieerde stem past perfect bij Ahonen’s vurige fretwerk. Naast Ahonen, Sturniolo en gitarist Pekka Kolivuori, hebben nu ook bassist Jarkko Poussu, drummer Tuomas Jaatinen en keyboardspeler Matti Halonen de band line-up versterkt. Met andere woorden: vier van de zes muzikanten werden gewisseld. Of dat allemaal nog wel dezelfde band blijft, is misschien de vraag. Maar vernieuwing is per definitie niet altijd een stap achteruit. Integendeel, het brengt vaak nieuwe inzichten en mengelingen van smaken. De eerste twee uptempo rockers spuwen meteen een pak energie uit, genesteld in veel melodie komende van hoge vocalen en een op hol geslagen ritmesessie. Alhoewel vingervlug fretwerk gans het album een sterk uitgespeelde troef blijft, valt het op hoe techniek en knap arrangement hier hand in hand gaan. De nieuwkomers nemen meteen hun plaatsje in en dat werpt vruchten af. Waar de meeste nummers snelheidsrecords doen sneuvelen, laat het titelnummer het tempo wat zakken waardoor we een meer dramatische kant horen. Daarbij bevorderen de traag dreunende mokerslagen het headbangen. We krijgen een twaalftal nummers waar melodie en het betere snarenwerk centraal staan, naast de opmerkelijke vocale aanwinst. Alhoewel dit achtste full-album zwaarder klinkt, vindt Pete met zijn vernieuwde gezelschap de roots terug naar de power metal van begin jaren 2000, maar met een moderne productie.

Rocking Klingon (80)

AFM Records

Tracklist: 1. Blast In The Past 2. Rules The Universe 3. Out Of Control (Savage Animals) 4. Persona Non Grata 5. Arsonist Of The Soul 6. Hit The Night 7. Running In The Darkness 8. Calling 9. Off The Radar 10. Fire With Fire 11. Will I Rise With The Sun 12. Eternal Life