Zornheym: The Zornheim Sleep Experiment

Zornheym is een Zweedse band opgestart in 2014 door componist en multi-instrumentalist Zorn, je misschien ook bekend als Zornheym (bass) van zijn jaren bij Dark Funeral. Met Zornheym wil de man de term “metal meets symphony” wat extra leven inblazen. Ook gaat hij uit van zijn ideeën omtrent dramatische muziek en kiest hij ervoor om inspiratie te gaan halen bij instelling waar men psychoten behandelt. Aan de hand van symphonic black metal en symphonic death metal creëert hij zo een eigen muzikale wereld waar we voor het eerst kennis mee maakten in 2017 middels het full-album ‘Where Hatred Dwells And Darkness Reigns’. Nu is hij, Zorn (bass, lead gitaar) dus, er, samen met zij kompanen – Scucca (gitaar, backing vocals), Bendler (vocals) en Steve Pygmalion (drums) (2019-present) – terug met een tweede full-album: dit ‘The Zornheim Sleep Experiment’. En het moet gezegd worden: Zornheym grijpt ons meteen bij de keel dankzij de symfonische kracht van opener ‘Corpus Vile’ en laat ons niet meer los tot de laatste tonen van ‘The Madness That Lurks Within (Epilogue)’ weg sterven. Onderweg krijg je kracht en melodie die samengebracht worden door prachtige symfonische muziek. Voeg daaraan toe dat niet enkel de composities top zijn, maar dat ook de uitvoering ons bijzonder aangrijpt en je verkrijgt een dijk van een album dat liefhebbers van symphonic death metal en / of symphonic black metal moet kunnen overtuigen. Wij zijn in ieder geval enorm onder de indruk van het symfonische gedeelte waarvoor Zornheym o.a. een beroep doet een strijkers kwartet. Ook een echt koor komt om de hoek kijken om het indrukwekkende vocalen extra in de spotlight te zetten. Maar we mogen echt niet vergeten dat dit wel degelijk een metal schijf is zodat het ook zeker niet aan kracht en zelfs dreiging ontbreekt. Check de machtige drumpatronen, de krachtige riffs, de stuwende basslijnen en de inventieve gitaarsolo’s. Met andere woorden: Zornheym zorgt met dit tweede full-album voor een pareltje in het symphonic extreme metal (sub)genre. Een aanrader.

Luc Ghyselen (96)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Corpus Vile 2. An Evil Within 3. Dead Silence 4. Keep The Devil Away 5. Slumber Comes In Time 6. Black Nine 7. The Veiling Of Bettelheims Eye 8. The Revelation 9. Keep Cutting 10. The Madness That Lurks Within (Epilogue)