Doedsvangr: Serpents Ov Old

Doedsvangr is een black metal gezelschap dat in 2014 werd opgestart. Het debuutalbum van het gezelschap, ‘Satan ov Suns’, werd in 2017 op ons los gelaten. Nu, vier jaar later, komt het vernieuwde kwartet – tegenwoordig bestaande uit AntiChristian (drums), Doedsadmiral (vocals), Shatraug (gitaar, bass) en BST (gitaar) – eraan met een tweede werkstuk. ‘Serpents Ov Old’ telt negen pure black metal tracks die goed zijn voor een kleine drie kwartier zwartgeblakerd vertier waar liefhebbers van het genre alles in zullen vinden wat hun hartje begeert. Dan weet je al wat je kan verwachten: gedreven en energieke – met vaak heel furieuze momenten – nummers die een pak kilte, dreiging en duisternis in zich hebben. Voeg daar een heel rauwe, en ja zelfs kil en soms akelig, klinkende stem aan toe en je verkrijgt een typisch black metal schijfje waar elke fan van het genre eigenlijk zou moeten voor vallen. Heel traditioneel dus, maar wel intens en beklijvend. Indien je daarentegen op zoek naar (veel) vernieuwing in dit (sub)genre ben je bij Doedsvangr aan het verkeerde adres. De heren flirten met de grens van snelheidscontoles en razen dus meestal als gekken doorheen hun energieke, maar heel dreigend en duister klinkende tracks. En nee, ze vergeten niet af en toe het gaspedaal een beetje te lossen zodat er toch wel wat variatie langs komt, al is die, als je hele schijfje in ogenschouw neemt, toch wel miniem te noemen. Maar ons kan het eigenlijk weinig deren: wij zijn vanaf opener ‘Serpents Ov Old’ danig aan het headbangen geweest dat we alles een beetje ter zijde hebben geschoven. Het was dan ook een vrij abrupt ontwaken na de laatste tonen van afsluiter ‘Poisonous Tides’ om te constateren dat er bijna drie kwartier was voorbij gevlogen. Dat zou genoeg moeten zeggen voor fans van black metal.

Luc Ghyselen (88)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Serpents Ov Old 2. As The Rivers Bleed Their Blessings 3. Flagelist 4. Imperialis 5. White Finger 6. Black Dragon Phoenix 7. Carrier Of Heads 8. The Salt Marsh 9. Poisonous Tides