Funeral For Two: II (ep)

Iets meer dan een jaar geleden kregen we de debuut ep van het Finse doom / stoner gezelschap Funeral For Two voor de kiezen. Het trio, aangevuld met producer Jiri Mustaj√§rvi die ook de drumpartijen voor zijn rekening nam, wist toen al fris en verrassend uit de hoek te komen met twee nummers die toen vlot het kwartier overschreden. Nu zijn de heren al terug met een nieuwe ep die de toepasselijke titel ‘II’ kreeg. De tweede ep in evenveel jaar en met alweer slechts twee nummers. Je zou kunnen denken dat het dan eerder een single is maar dit keer klokt de ep af op iets meer dan eenentwintig minuten zodat de term ep wel degelijk van toepassing is. We kunnen zeer kort zijn over Funeral For Two: dit is werkelijk een topband die ronduit verbluffend voor de dag komt en klinkt alsof ze al twintig jaar doom / stoner spelen. Het typische, trage, slepende geluid voor het genre wordt beheerst tot in de puntjes. De nummers zijn tot in de details uitgewerkt en zitten boordevol wisselingen in melodie, tempo en sfeer. Kortom, er valt simpelweg niks fout over te zeggen. We kunnen het enkel jammer vinden dat we opnieuw slechts twee nummers te beluisteren krijgen. Het is absoluut uitkijken naar een full-album van dit gezelschap. Al wie fan is van het genre zal dit meer dan waarschijnlijk kunnen smaken.

K.H. (80)

Inverse Records

Tracklist: 1. The Curse Of Lord 2. La Muerte