Kaasin: Fired Up

Nog nooit eerder gehoord van Kaasin? Wij tot we dit debuut in handen kregen ook niet. Maar wacht eens even: is oprichter en gitarist Jo Henning Kaasin ook niet actief in Come Taste The Band, een band dat met ‘Reignition’ met vocalisten Joe Lynn Turner en Doogie White een dijk van een classic rock / hard rock afleverde? Ja dus, en sinds Come Taste The Band in januari 2020 “on hold” werd gezet, vond hij de tijd om extra nummers te schrijven en zich te omringen met zijn neef Staale Kaasin (bass), Jan Thore Grefstad (vocals), Benjamin Dehli (hammond, synthesizer) en Chris Brush (drums). Zodoende was Kaasin geboren. Twee nummers werden vorig jaar vrijgegeven via streaming services en beide nummers scoorden erg hoog. – Je vindt ze (‘Revelation’ en ‘Runaway Train’) ook op de cd-versie van dit album. – Eerder dit jaar zorgde label Pride & Joy Music er dan voor dat ‘Hidden’ op de markt kwam als voorsmaakje van dit eerste full-album. Net als Come Taste The Band staat Kaasin voor een mix van classic rock en (bluesy) hard rock die ons hier vooral doet denken aan “ouder” werk van Whitesnake en / of Deep Purple, maar ook aan bijvoorbeeld Bad Company. Het vijftal zorgt er in ieder voor dat liefhebbers van genoemde (sub)genres hier ruimschoots aan hun trekken komen. Bass en drums zorgen voor het stevige en solide fundament. De riffs zorgen voor een stevig rockende omkadering en krijgen daarbij steun van de keyboard arrangementen. Voeg daar de smaakvolle gitaarsolo’s aan toe en je hebt reeds genoeg in huis om ons over de streep te trekken. Als je dan ook nog goed songs kan neerpennen, iets wat hier wel degelijk is gebeurd, zit je helemaal goed. En dan hebben we het nog niet gehad over de heel kraachtige, maar soepel, cleane stem van Jan Thore Grefstad die, naar onze smaak, toch wel dé ontdekking is op deze ‘Fired Up’. Slechts een maal krulden we onze neus wat. De ballade ‘Shades Of Yesterday’ is, naar onze smaak, toch iets te zeemzoet, te melig. Maar daar tegenover staan tien tracks die ons stuk voor stuk hebben kunnen overtuigen. Dan moeten we eerlijk zijn en je melden dat Kaasin een eerste werkstuk heeft afgeleverd dat gemakkelijk naast werk van een pak meer gereputeerde bands mag staan. Een aanrader dus voor wie houdt van classic rock / (bluesy) hard rock.

Luc Ghyselen (90)

Pride & Joy Music PJM 12722

Tracklist: 1. We Are One 2. Hidden 3. The Smoking Gun 4. Carry On 5. Shades Of Yesterday 6. Walking Downwards 7. Chain Of Love 8. Wrong 9. Inside Out 10. Revelation 11. Runaway Train