Autumn Nostalgie: Ataraxia

Autumn Nostalgie is een post black metal / ambient project opgestart in 2010 door Gergely Almásy. Een eerste full-album kregen we pas in 2020 te horen van dit project. ‘Esse Est Percipi’ kreeg een pak lovende kritieken en daar komt nu al een vervolg op met het zeven tracks tellende ‘Ataraxia’. Enige verandering in vergelijking met het debuutalbum is het feit dat Gergely nu een drummer, József Nagy, heeft toegelaten in zijn muzikaal project. Voor de rest krijg je opnieuw een mooie kruisbestuiving van stukken ambient en post black metal. Die zorgen voor een pak variatie waar we ons wel in kunnen vinden, al geven we volmondig toe dat het de stevige en krachtige fragmenten black metal zijn die ons het meest bekoren. Toch weet Autumn Nostalgie ons ook te boeien met de ambient nummers die een zeker duisternis en dreiging uitstralen, al kunnen die niet tippen aan de kille dreigende duisternis wanneer het tempo en de kracht de hoogte in gaan. Toch zorgt dit voor pakkende contrasten. Neem nu het heel sfeervolle ‘The Dark Night Of The Soul’, een instrumentaal ambient stuk waar zelfs geen drums aan te pas komen dat voldoende donker klinkt om te blijven boeien. Daarna gaat men verder met de stevige openingsfase van het titelnummer dat verder zowel furieuze momenten kent als rustgevende stukken bevat. Je hebt het ondertussen al kunnen raden: wij vinden deze ‘Ataraxia’ van Autumn Nostalgie een heel knap album. Oké, men blijft mooi binnen de lijntjes van het (sub)genre kleuren, maar het mag gerust een mooie plaats opeisen in een collectie waar post black metal en ambient samen staan.

Luc Ghyselen (88)

Northern Silence Productions NSP 225

Tracklist: 1. Bevezető 2. Alámerülés 3. Memento Vivere 4. The Abyss Of Realization 5. The Dark Night Of The Soul 6. Ataraxia 7. Shadows Of Summer Trees