Withering Worlds: The Long Goodbye

Withering Worlds is een project origineel opgestart in 2014 door Wanderer die instaat voor de composities, de teksten en alle instrumenten. In januari 2020 kwam Void (vocals) erbij. ‘The Long Goodbye’ is het debuut onder de naam Withering Worlds en telt zeven tracks. Opener ‘In Search Of The Withering Worlds’ opent heel rustig, atmosferisch en instrumentaal. We blijven echt wel op onze honger zitten daar dit project aangekondigd wordt als melodic black metal. Ook de beginfase van ‘Hour Of Trial’ is nog niet direct in dat vakje te stoppen. Gelukkig, voor de black metal fanaten dan toch, verandert dit. Maar niet enkel furieuze black metal uitbarstingen komen aan bod, want nog steeds worden er eigenlijk nog meer zeer melodieuze fragmenten gebracht die zelfs een symfonische toets mee krijgen. Zodoende ontstaat wel een een zeer gevarieerde track waar krachtig en furieus lijnrecht tegenover zacht en melancholisch komt te staan. Diezelfde tegenstelling komt opnieuw aan bod tijdens ‘The Long Goodbye’ dat nog een extra accent meekrijgt door toevoeging van een hemelse vrouwelijke stem (Maryse Urruty). De echte stevige black metal erupties vinden we grandioos, de prachtige vrouwelijke stem doet ons even naar adem snakken, maar de vele andere tussenstukken vinden we toch te langdradig en onze aandacht verslapt toch wel. Met ‘Memories (interlude)’ krijgen we nog een kort stukje instrumentale muziek te horen die ervoor zorgt dat we naar de “skip” toets reiken. Het lange ‘Transcendence’ volgt en is opnieuw een wisselwerking tussen atmosferisch, agressieve stukken en melancholische delen. Daar de agressieve stukken onze voorkeur wegdragen en daar die in de minderheid zijn, begrijp je dat we opnieuw op onze honger blijven zitten. Dat geldt ook voor ‘Journey Through The Black Winter’, terwijl de instrumentale afsluiter, ‘Watcher Of Fading Stars (postlude)’, zowat volledig in het teken staat van sfeervolle rustgevende klanken. Tja, we hadden vrij hoge verwachtingen toen we dit album aan een aantal luistersessies onderwierpen, maar telkens opnieuw moeten we vaststellend at onze aandacht al vlug een loopje met ons neemt en dat het geheel dan verder kabbelt. Als je ons na afloop van deze ‘The Long Goodbye’ vraagt wat we nu precies gehoord hebben, komen we af met “zeer atmosferische, sfeervolle muziek met een aantal furieuze black metal erupties, maar veel te weinig om ons echt te bekoren”. En als je ons vraagt wat het meest opvallendste accent is, komen we terecht bij de hemelse stem van Maryse Urruty.

Luc Ghyselen (65)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. In Search Of The Withering Worlds (prelude) 2. Hour Of Trial 3. The Long Goodbye 4. Memories (interlude) 5. Transcendence 6. Journey Through The Black Winter 7. Watcher Of Fading Stars (postlude)