Gaylord: Crown Of Joy

Als je band Gaylord heet en je speelt “antiblack metal”, dan durf je al eens opvallen. Glorieuze tracks als ‘Odin Doesn’t Listen To NSBM You Inbred Alt-Right Shitheels’ of ‘Neo-Nazi Metalheads Will Be Hanged And Their Broken Corpses Openly Mocked’ zijn natuurlijk hoogst entertainend, maar op muzikaal vlak was het niet veel soeps. Louter gebaseerd op deze tracks, waren de verwachtingen voor dit nieuwe album ‘Crown Of Joy’ een beetje dubbel: hilarische teksten maar behoorlijk middelmatige, rauwe black metal. Boy was I wrong! Deze Britten, officieel pas bezig sinds 2018, trekken hier alle registers open en presenteren verreweg de meest verfrissende plaat die ik dit jaar, mogelijks zelfs sinds veel langer hoorde. Wie zich ooit afvroeg wat er zou gebeuren als je de krachtige stem van Volbeat, de sfeer van Rob Zombie, de humor van Eskimo Callboy (of eerder Lonely Island, gezien de veelvuldige rap doorheen het album), de misleidende lichtvoetigheid van Unreqvited of Lifelover en de ecclectiek van Pyogenesis in een blender ramt, uw vraag is bij deze beantwoord! Variatie is er sowieso genoeg, met niet minder dan zevenentien (!) tracks die basically allemaal in hoogwaardige productie een volledig apart genre representeren. Van zwaar death metal shredden over thrashy riffs en melodic heavy metal soleerwerk tot occult rock harmonieën, en dat zijn dan nog alleen maar de metal genres. Dan is er ook nog hiphop, R&B, jazz, new wave, minimal house, hardstyle (jawel)… Het enige genre dat ontbreekt, is eigenlijk black metal (wat natuurlijk ook redelijk anti is, als je erover nadenkt). ‘Grey Rainbow’ is de enige uitzondering, want hier wordt dan weer black metal van een heel hoog niveau gespeeld. Je voelt het je m’ enfoutisme van de Britten aan alles wat ze doen, maar tegelijk kunnen ze niet verbergen dat ze heel goed weten wat ze doen en hoe de muzikale puzzelstukjes in elkaar vallen. Het hele album is een avontuurlijke trip waarop je je geen moment verveelt, zelfs wanneer je niet echt aan dergelijke genres bent. Veel over de inhoud wil ik niet prijsgeven, die moet je zelf over je heen laten komen. Grote kanshebber in mijn AOTY! Voor fans van Pyogenesis en goede muziek in het algemeen. Trve kvlt blackies lopen best een paar blokken om.

Sam Bruynooghe (100)

Blackened Death Records

Tracklist: 1. Lay Down 2. Ghost Me 3. Dread 4. Shit Scene, Shit Bands 5. White Night Gaslight 6. High And Mighty 7. Grey Rainbow 8. Coiled In Dust 9. Obfuscation Of Intent 10. Ten Wong Angel 11. Nailed Deity 12. Again And Again 13. None/Nothing 14. Judgment And Justice 15. Slitting Their Throats 16. Kvlt After School Xbox Commando 17. Sublime Sunshine