The Raven Age: Exile

Als het Britse The Raven Age voor jou nog onbekend is, zal dit niet lang meer duren. In 2009 lagen Dan Wright en George Harris (yup, de zoon van de Iron Maiden-bassist Steve Harris) aan de basis van deze band. De omschrijving van melodic groove metal trok niet meteen mijn aandacht, de semi-akoestische single ‘No Man’s Land’ echter wel. Meer zelfs, het liet me besluiten om het album een faire kans te geven. Na hun debuut-ep in 2014 bracht het gezelschap twee full albums uit, ‘Darkness Will Rise’ in 2017 en ‘Conspiracy’ twee jaar later. Met dit vorig album kwam ook vocalist Matthew James in de band, die de plaats van Michael Burrough innam. Ook gitarist Tony Maue vervoegde zich, waardoor mede-opdrichter Dan Wright operationeel manager werd. Verder vervolledigen bassist Matt Cox en drummer Jai Patel de line-up. Door vader Harris is het pad wellicht makkelijker dan menig andere band, zeker als ze daardoor kansen krijgen om tijdens Iron Maiden’s ‘The Book Of Souls World Tour’ in 2016 het voorprogramma te mogen spelen. De live-opnames van de afsluiters ‘Seventh Heaven’, ‘Angel In Disguise’, ‘Surrogate’ en ‘Forgotten World’ laten de band in zijn gekende stijl horen. Hoe we deze nieuwkomer ‘Exile’ moeten noemen is me niet helemaal duidelijk, de compilatie bevat zeven semi-akoestische nummers (met twee nieuwe en bewerkingen van enkele oudere nummers) en vier live nummers. Het is meer dan een “tussenstap” en niet genoeg voor een “best of”. De recente single ‘No Man’s Land’ gaat over de neerslachtigheid die de band voelde toen ook voor hen de live-beleving met de schaar doorgesneden werd. Matt James omschreef het als “They clipped my wings now I cannot fly”. Een pak verveling en frustratie werd het gevolg. Dat gevoel zit diep in deze semi-akoestische nummers die een sterke sfeer neerzetten. ‘Fireflies’ (voorheen gekend als ‘Grave Of The Fireflies’) krijgt een speciaal tintje waardoor het verhaal van oorlog en ontheemding bijzonder aangrijpend klinkt. ‘Exile’ klinkt heel erg als een lockdown album. Het toont karakter om je niet gewonnen te geven bij een tegenslag, maar die energie in andere dingen te steken. De anders georiënteerde arrangementen brengen nieuwe accenten aan het licht die eerder door de pure kracht niet opgemerkt werden. Perioden van bezinning stellen de creatieve geesten in staat nieuwe wegen in te slaan en in dit geval loot dat.

Rocking Klingon (75)

EX1 Records.

Tracklist: 1. No Man’s Land 2. Wait For Me 3. Fireflies 4. As The World Stood Still 5. A Look Behind The Mask 6. Dying Embers 7. Hold High The Fleur De Lis 8. Seventh Heaven (Live In Santiago) 9. Angel In Disgrace (Live In LA) 10. Surrogate (Live In Vancouver) 11. Forgotten World (Live In London)