Ghost Bath: Self Loather

Met ‘Self Loather’ is Ghost Bath aan zijn vierde full-album toegekomen. Alhoewel Ghost Bath een Amerikaans gezelschap is opgestart in 2012 in de buurt van Minot, North Dakota, beweerden ze in het begin dat ze afkomstig waren uit het Chinese Chongqing. Een ingeving om meer fans te lokken? Hoe dan ook, sindsdien zorgt dit gezelschap voor een wat eigenzinnige variant van depressive black metal die wij, op dit vierde full-album dan toch, best wel kunnen smaken. ‘Self Loather’ telt zo’n drie kwartier duister en kil luisterplezier opgedeeld in tien tracks. Kracht, dreiging, duisternis en gedrevenheid komt in verschillende graduaties aan bod en zorgt zodoende voor een album waar heel wat variatie in schuilt. Het vijftal dat Ghost Bath uitmaakt – Dennis Mikula (vocals, gitaar, piano, synthesizer), Tim Church (gitaar), John Olivier (gitaar), Joshua Jaye (bass) en Jason Hirt (drums) – zet een vrij breed beeld neer waar ze heen willen met hun visie op (depressive) black metal, wat resulteert in enorm furieuze stukken, maar ook in bijna gevoelige stukjes. Zo creëert het vijftal natuurlijk een sound van contrasten die heerlijk is om te beluisteren wegens de enorme variatie. Als je dan nog weet dat het kwintet daar geen genoegen mee neemt en nog een aantal fantastische gasten heeft uitnodigt om dit werkstuk nog een stukje diverser te maken, dan begrijp je dat wij deze ‘Self Loather’ van Ghost Bath vrij hoog inschatten. Het gastenlijstje voor ‘Self Loather’: CJ McMahon (Thy Art Is Murder) zorgt voor vocalen tijdens ‘Hide From The Sun’. De stem van Graf (Psychonaut4) komt aan bod tijdens ‘Sinew And Vein’. Ook Yasmin Bonifacio leent haar stem en dat wel tijdens twee nummers: ‘Hide From the Sun’ en ‘For It Is A Veil’. Nog over deze stemmen gesproken, en ook over die van frontman Dennis Mikula zelf: je krijgt een pak verschillen te horen die gaan van rauwe en diepe grunts tot hemeltergende screams en zowat alles wat er tussenin kan vallen komt eveneens aan bod. En dan zijn er nog een paar gastmuzikanten die het vermelden waard zijn. Zo hoor je ene “Chewie” die voor de piano zorgt tijdens ‘A Crystal Lattice’, ‘I Hope Death Finds Me Well’ en ‘Unbearable’, stukken die hij ten andere zelf componeerde maar die nagenoeg perfect aansluiten bij het donkere werk van Ghost Bath. Maar de grootste verrassing, als je het ons vraagt tenminste, komt van John Ryan (cello en viool) tijdens ‘Sanguine Mask’,waar zijn werken werkelijk de “kers op de taart” vormen. Toch moeten we ook benadrukken dat ook zonder deze toch wel belangrijke bijdrages dit werkstuk van Ghost Bath ons enorm boeit. ‘Self Loather’ is dan ook een album geworden die, naar onze bescheiden mening, heel vlot zijn weg zou moeten vinden naar een groot aantal black metal adepten.

Luc Ghyselen (95)

Northern Silence Productions NSP 213

Tracklist: 1. Convince Me To Bleed 2. Hide From The Sun 3. Shrines Of Bone 4. Sanguine Mask 5. A Crystal Lattice 6. Sinew And Vein 7. I Hope Death Finds Me Well 8. For It Is A Veil 9. Unbearable 10. Flickering Wicks Of Black