Carcass: Torn Arteries

Voor wie de toch wel legendarische Britse band Carcass niet zou kennen, even een kort geschiedenisoverzicht. De band werd opgericht in 1985 en wordt gezien als één van de pioniers van grindcore / goregrind. Hun eerste full-album ‘Reek Of Putrefaction’ dateert inmiddels van 1988 en geldt nog steeds als een mijlpaal in de grindcore. Hoewel Carcass elk album evolueerde en vooral sinds ‘Heartwork’ (1993) richting melodische death metal ging, zijn er toch altijd in geslaagd om met een herkenbaar “typisch” Carcass geluid voor de dag te komen. Het gitaargeluid van Bill Steer is daar wellicht de voornaamste factor in. Halfweg de jaren ’90 ging de stekker uit Carcass – in feite nog vóór album ‘Swansong’ op de markt kwam. Er kwam nog een compilatie-album uit in 1996 met ‘Wake Up And Smell The Carcass’ en een best-of in 2004 maar voor het overige bleef het muisstil rond de band tot daar plots in 2008 een reünie kwam met optredens op o.a. Wacken Open Air. Van het ene kwam het andere en Carcass begon aan een tweede leven, weliswaar zonder mede-oprichter en drummer Ken Owen die na een hersenbloeding in 1999 niet langer in staat was om plaats te nemen achter de drumkit. In 2013 werd het album ‘Surgical Steel’ uitgebracht, zeventien jaar na het voorgaande album. Met ‘Torn Arteries’ is de band nu terug met nieuw materiaal al zit er dus ook alweer acht jaar tussen beide platen. Er dient wel bij vermeld te worden dat ‘Torn Arteries’ al geruime tijd volledig afgewerkt was. Eerste single ‘Under The Scalpel Blade’ dateert al van december 2019 maar het laat zich raden waarom de release van het album zolang op zich liet wachten. Hoe dan ook, we kunnen stellen dat al na enkele noten van opener en titeltrack ‘Torn Arteries’ de Carcass-signature onmiskenbaar aanwezig is. De gitaarriffs van Steer klinken sprankelend én vertrouwd tegelijkertijd. De rauwe rasperige stem van Walker heeft evenmin aan kracht ingeboet en weet nog steeds te begeesteren. De titel ‘Torn Arteries’ is overigens een rechtstreekse verwijzing naar een oud demo-nummer van Ken Owen. Niet dat de band een doorslagje heeft gemaakt van ‘Heartwork’ (we geven het toe, ons absoluut favoriete album van de band) maar wél leunen ze dichter dan ooit qua geluid aan bij die plaat. Naar goede gewoonte zijn de teksten van zanger Jeff Walker voor meerdere interpretaties vatbaar en de man is nooit geneigd om een ondubbelzinnige uitleg te geven maar laat net alle ruimte aan de toehoorder om er zijn eigen interpretatie aan te geven. Enige humor heeft nooit ontbroken bij Carcass en ook nu weer zijn bepaalde passages of zelfs songtitels van die aard dat je spontaan moet glimlachen. Een titel als ‘Eleanor Rigor Mortis” is toch een spitsvondige rechtstreekse verwijzing naar het nummer van The Beatles ‘Eleanor Rigby’. Met ‘Flesh Ripping Sonic Torment Limited’ zit er overigens nog een rechtstreekse verwijzing naar de prille begindagen van de band want het was – zonder de limited – de titel van een demo vierendertig jaar geleden. Het kan aan ons liggen uiteraard maar we vinden ‘Torn Arteries’ bijzonder fris van de lever én eigentijds klinken terwijl de band toch nog steeds dat typische karakter uitstraalt. We willen toch ook nog even stilstaan bij het artwork van de plaat. Het is een montage van groenten die samen een hart voorstellen. Je zou het kunnen zien als de perfecte brug tussen de eerdere klinische platenhoezen van de band en het feit dat zowel Jeff Walker als Bill Steer al decennia vegetariërs zijn. Apart én bijzonder knap gevonden vinden wij. Kortom, met ‘Torn Arteries’ is Carcass terug van eigenlijk nooit weggeweest. Het zal ons benieuwen of de plaat eenzelfde cultstatus weet te bereiken als eerdere platen van de band maar aan de kwaliteit van het album zal het alvast niet liggen. Absolute aanrader!

K.H. (95)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Torn Arteries 2. Dance Of Ixtab (Psychopomp & Circumstance March No. 1 In B) ADM 3. Eleanor Rigor Mortis 4. Under The Scalpel Blade 5. The Devil Rides Out 6. Flesh Ripping Sonic Torment Limited 7. Kelly’s Meat Emporium 8. In God We Trust 9. Wake Up And Smell The Carcass – Caveat Emptor 10. The Scythe’s Remorseless Swing