Venus Syndrome: Cannibal Star

Melodic progressive metal band Venus Syndrome werd opgestart als een tribute band voor Dream Theater onder de naam Metro Theater. Toch beslisten de muzikanten snel om verder te gaan onder een andere naam en eigen werk op de planken / markt te brengen. Zo ontstaat dus een band die zijn invloeden haalt bij een pak groten in het (sub)genre. We vernoemden reeds Dream Theater, maar ook invloeden van o.a. Pagan’s Mind, Sons Of Apollo, Haken en Symphony X komen zeker aan bod. Het vijftal – Thibaud Pontet (drums), Ayman Mokdad (gitaar), Rodolfo Lima Sproesser (keyboards), Florian Guidat (bass) en Emmanuelson (vocals) – zorgde vorig jaar voor een titelloos debuut en komt nu reeds op de proppen met een opvolger: de heren hebben dus heel wat inspiratie. Elf tracks, goed voor iets meer dan vijfenveertig minuten, krachtig klinkende progressive metal zijn je deel. De heren zorgen voor mooi opgebouwde nummers met tal van knappe wisselingen in tempo en ritme, sublieme drumpatronen, begeesterende gitaarlijnen,mooie keyboardklanken en bijpassende basslijnen. Grootste trekpleister is, naar ons idee dan toch, de heel krachtige maar soepele stem van Emmanuelson die ons heel vaak doet denken aan die van Russell Allen. Daar ook de gitaarsolo’s van Ayman ons nogal vaak aan Symphony X doen denken en de nummers niet echt super lang getrokken worden is het vooral dat Amerikaanse gezelschap waar wij het meest aan denken bij het beluisteren van deze ‘Cannibal Star’. Toch is dit kwintet niet gewoon een doorslag van die band, daarvoor kennen deze musici de klappen van de zweep te goed en dankzij knappe accenten zorgen ze er steeds voor om niet iets anders te klinken dan hun grote voorbeelden. We vermoeden dat je ondertussen begrepen hebt: deze ‘Cannibal Star’ van Venus Syndrome verdient een mooi plaatsje naast albums van eerder genoemde bands. Liefhebbers van progressive metal zijn bij deze alvast gewaarschuwd: ze hebben er een band bij om naar uit te kijken.

Luc Ghyselen (85)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Ouverture 2040 2. Dark Side Of The Sun 3. Sideral Groove 4. Sun Inside Me 5. Golden Mind 6. Empire Of The End 7. Cannibal Star 8. Breaking The Black Stars 9. Tunnel Of Light 10. Like A Monster 11. Contaminate Me