Duel: In Carne Persona

Duel is een Amerikaans viertal dat met ‘In Carne Persona’ ons zijn vierde full-album voorstelt. De band werd in pas in 2016 en zorgt zowat elk jaar voor een nieuw album: van een stevige werkethiek gesproken. Eerst was er Fears Of The Dead’ (2016), dan ‘Witchbanger’ (2017), daarna het live album ‘Live At The Electric Church’ (2018) en uiteindelijk ook nog ‘Valley Of Shadows’ in 2019. Daar de band ook een enorme live reputatie met zich mee sleurt, zal het vervloekte corona jaar (2020) een ramp geweest zijn voor het kwartet. Gelukkig kunnen ze zich nu wat herpakken met deze ‘In Carne Persona’ en zal het gezelschap binnenkort weer de hort op kunnen. Want hoe goed de negen nummers op dit nieuwste werkstuk ook klinken, we vermoeden dat Duel daar nog een stevige schep bovenop kan doen tijdens live concerten waar hun energieke op boogie steunende mix van hard rock, stoner metal en psychedelica nog beter tot zijn recht komt. Wij zijn in ieder geval best tevreden over de nummers op dit album en werden al meteen meegesleurd in hun verhaal middels opener ‘Children Of The Fire’ dat al een tijdje als single circuleert. Het is een gedreven en energieke track geworden en die krijgt mooie navolging van al even energieke boogie rockende nummers als ‘The Veil’ en ‘Anchor’. Meer variatie krijg je met ‘Behind The Sound’ dat langzaam opbouwt en een pak wisselingen in tempo en ritme meekrijgt. ‘Bite Back’ pakt de draad van de eerste nummers weer op en krijgt nog extra injectie aan vaart en kracht erboven op. ‘Wave Of Your hand’ opent wat aarzelend maar krijgt dan een mooie injectie van tempo (boogie) en kracht om dat kunstjes dat een paar keer te herhalen. ‘Dead Eyes’ knipoogt even richting doom dankzij de tragere drum patronen en de slepende basslijnen, al blijkt ook dit een stevig rocknummer te zijn. Minder ons ding is ‘Lizard Tongue’ wat een pak kracht, energie en gedrevenheid mist naar onze smaak. Afsluiter ‘Blood On The Claw’, met een tijdsduur van bijna zes en halve minuut, is meteen het langste nummer op dit schijfje. Het krijgt een mooie opbouw mee en de heren spelen er met tal van wisselingen in tempo en ritme. Maar, om heel eerlijk te zijn, verkiezen we toch hun recht toe aanpak wanneer kracht, energie en gedrevenheid samensmelten tot stevig boogie rockende nummers. Daarmee weet u ook welke nummers erbij ons vlotter ingaan, al moeten we ook toegeven dat de overige tracks voor extra variatie zorgen.

Luc Ghyselen (75)

Heavy Psych Sounds HPS 179

Tracklist: 1. Children Of The Fire 2. The Veil 3. Anchor 4. Behind The Sound 5. Bite Back! 6. Wave Of Your Hand 7. Dead Eyes 8. Lizard Tongue 9. Blood On The Claw