Robin Red: Robin Red

Waar wellicht de naam Robin Red, ook bekend als Robin Ericsson, nog zelden een belletje laat rinkelen, zal dat wel anders zijn als je weet dat de man de zanger is van de Zweedse melodieuze rockband Degreed. Persoonlijk is dat nog zo’n band die ik leerde kennen in het Melodic Rock Fest in Malmö enkele jaren geleden. Begin vorig jaar werden zijn ideeën om een solo album te maken realiteit en toen hij zijn eerste resultaten richting Frontiers stuurde, kreeg hij enkel enthousiaste reacties terug. Naar eigen zeggen gaat hij terug naar de roots en dat maakt het een beetje meer organisch. Het schrijfproces kwam er door samenwerking met Dave Dalone (H.E.A.T.), op de opener na. Alhoewel hij zichzelf blijft, kwam de muze deels van Jimmy Barnes en Bryan Adams en dat zal ongetwijfeld het eindresultaat mee bepalen. De band bestaat uit vocalist / bassist Robin Red, gitarist / producer / synthesizerspeler / percussionist Dave Dalone, drummer Mats Eriksson, percussionist Erik Modin, pianist / achtergrondzanger Joan Eriksson, orgelspeler Jona Tee en achtergrondzangeres Petra Eriksson. De opener ‘Don’t Leave Me With A Broken Heart’ waarvan eerder sprake, werd oorspronkelijk geschreven door Thomas Jakobsson en Björn Axelsson in de vroege jaren negentig. Deze demo werd door Carola Häggkvist ingezongen, maar werd nooit eerder uitgebracht. De combinatie van de zang, gitaren en orgel vormen een solide geheel, dat valt pas goed op tijdens de afwezigheid ervan in de break. Groovy, ruige en solide rock, zo zullen we de band wel leren kennen met ‘Living Dead‘, ‘Nitelife‘, ‘Can’t Get Enough‘ en ‘I’m A Bad Habit’. Ze hebben met ‘Everlyn’ en ‘Midnight Rain’ ook een commerciële kant met catchy melodieeën. Zo’n nummer om je longen uit te schreeuwen is ‘Freedom’, dat op een knappe manier de toetsen met de ruige en solerende gitaren weet te combineren. Mooi is dat de nummers mooi verdeeld staan over de ganse schijf en zo continu variatie bieden. Zet daar ergens middenin nog een akoestische ballad, ‘Reason To Survive’, en je maakt een erg knap album die met het sfeervolle bluesy ‘Living For’ de kers op de taart weet te zetten. De warme stem, die we eerder schurend en ruig voorbij hoorden passeren, is hier breekbaar en vol emotie. Met twaalf diverse, kwalitatief hoogstaande nummers maakt de band indruk op fans van Foreigner, Rick Springfield, Bryan Adams en John Waite.

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records FRCD 1150

Tracklist: 1. Don’t Leave Me (With A Broken Heart) 2. (I’m A) Bad Habit 3. Everlyn 4. Freedom 5. Midnight Rain 6. Can’t Get Enough 7. Reason To Survive 8. Heart Of Stone 9. Nitelife 10. Head Over Heels 11. Living Dead 12. Living For