Seven Spires: Gods Of Debauchery

‘Gods Of Debauchery’ is het derde full-album van het Amerikaanse Seven Spires. Deze band, origineel afkomstig uit Boston, alwaar de band in 2013 werd opgestart door vier vrienden die samen hadden gestudeerd aan het toch wel befaamde Berklee College Of Music, zet met deze nieuwste creatie een stevige stap voorwaarts als je het ons vraagt. Seven Spires wordt (werd) in het vakje symphonic metal geduwd door de vorige releases, maar op deze ‘Gods Of Debauchery’ hoor je veel meer dan symphonic metal daar het huidige kwartet – Adrienne Cowan (vocals, keyboards), Jack Kosto (gitaar), Peter Albert De Reyna (bass) en Chris Dovas (drums) – hun sound openbreken middels toevoegingen van een pak invloeden uit zowel black metal, death metal als progressive metal. Dit zorgt er uiteraard voor dat het viertal een werkstuk neerzet dat een pak variatie kent en, ondanks het feit dat het pas af klokt na meer dan zevenenzeventig minuten, geen milliseconde verveelt. Zestien nummers lang weet de band te imponeren middels mooie melodic getinte metal anthems, over bijna klassieke stukken tot apocalyptische stukken en fragmenten die je als pure black metal een / of als melodic death metal kan en mag omschrijven. Een heel pak (sub)genres dus uit de grote heavy metal wereld komen hier aan bod en worden samengebracht tot een stevig en krachtig feest met aandacht voor de nodig melodie. En zonder dat we de heel soepele en toch heel krachtige basis van bass en drums willen minimaliseren, zijn het toch de werkelijk schitterende gitaarsolo’s en de sublieme variatie in stem van Adrienne die met de meeste aandacht gaan lopen. Vooral Adrienne bewijst van heel veel markten thuis te zijn en zodoende kunnen we heel goed begrijpen waarom de dame ook mee op tournee mag met Avantasia. Hopelijk is dit voldoende om een pak extra metal fanaten te lokken: wij zijn alvast enorm onder de indruk en krijgen vooral niet genoeg van de vocalen capaciteiten van Adrienne die we enorm waarderen als ze krachtig en / of clean zingt, maar nog net iets hoger schatten we haar zangkunsten in als ze zich waagt aan diepere grunts en / of screams die je vaak hoort bij melodic death metal en / of Black metal. ‘Gods Of Debauchery’ van Seven Spires is een heel modern klinkend album geworden dat je onder de noemer symphonic extreme metal kan en mag gaan plaatsen. Wij zijn alvast fan.

Luc Ghyselen (92)

Frontiers Records FRCD 1147

Tracklist: 1. Wanderer’s Prayer 2. Gods Of Debauchery 3. The Cursed Muse 4. Ghost Of Yesterday 5. Lightbringer 6. Echoes Of Eternity 7. Shadow On An Endless Sea 8. Dare To Live 9. In Sickness, In Health 10. This God Is Dead 11. Oceans Of Time 12. The Unforgotten Name 13. Gods Amongst Men 14. Dreamchaser 15. Through Lifetimes 16. Fall With Me