Edge Of Paradise: The Unknown

We schrijven 2011 wanneer vocalist / pianiste Margarita Monet en gitarist Dave Bates elkaar ontmoeten tijdens een freelance project. Het klikt tussen beiden en kort daarna wordt Edge Of Paradise opgestart. Nummers die Dave op de planken liggen had vormden in 2012 het debuutalbum ‘Mask’. ‘Immortal Waltz’ (2015) volgde en zorgde voor wat extra rimpelingen in de overvolle muziekwereld. De zes tracks tellende ep ‘Alive’ (2017) wakkerde het vuur aan en lokte de interesse van Frontiers Records. Met het knappe ‘Universe’ debuteerde Edge Of Paradise bij Frontiers Records in 2019. Nu zet Edge Of Paradise nog een extra stapje vooruit want we vermoeden dat het viertal – naast Margarita en Dave hoor je hier Jamie Moreno (drums) en Ricky Bonazza (bass) – met ‘The Unknown’ een pak meer liefhebbers zal weten te lokken. De band kiest voor een stevige en krachtige mix van symphonic metal met industrial om zich muzikaal te laten gelden. Dat levert op dit vierde full-album elf tracks op, al moeten we erbij vermelden dat een ervan, ‘My Method Your Madness’, twee keer aan bod komt. Toch doet dit niets af van de verdiensten van Edge Of Paradise dat teert op een heel krachtig en strak tempo en ritme dat een pak industrial verraadt. En toch kan je dit gezelschap niet echt in dat vakje stoppen want daarvoor is de stem van Margarita te melodieus, krijg je te melodieuze arrangementen, knappe gitaarsolo’s te horen die ook al meer richting melodie opschuiven, én een mooie symfonische ornamenten aangeboden. Zo ontstaat een heel knappe mix van melodic symphonic metal met industrial accenten. Grootste trekpleisters, naar onze bescheiden mening, zijn dan ook de knappe gitaarlijnen en de eerder gemelde inventieve melodieuze gitaarsolo’s, en de veelzijdige stem van Margarita die werkelijk vele kanten op kan. De stem van de dame kan zowel zeemzoet als bijtend klinken met alles wat er zich tussenin bevindt. Met andere woorden Margarita kan heel wat verschillende (sub)genres aan en zal er dan ook nog goed tot zelfs uitstekend mee weg komen. Je hebt het waarschijnlijk ondertussen begrepen: wij zijn best te vinden voor dit nieuwe album van Edge Of Paradise. In welk muzikaal vakje wij hen zullen opbergen, doet er niet toe. Laten we het er op houden dat een pak liefhebbers van metal in het algemeen best wel eens gecharmeerd kunnen worden van de nieuwe van Edge Of Paradise.

Luc Ghyselen (90)

Frontiers Records FRCD 1151

Tracklist: 1. Digital Paradise 2. My Method Your Madness 3. Tidal Wave 4. The Unknown 5. Believe 6. False Idols 7. You Touch You Die 8. One Last Time 9. Leaving Earth 10. Bound To The Rhythm 11. My Method Your Madness (Industrial Remix)