Anette Olzon: Strong

Het is telkens uitkijken als Anette Olzon op de metal radar verschijnt. Onder haar eigen naam of in The Dark Element, het uitgebracht materiaal is telkens om je vingers af te likken. De ex-frontvrouw van Nightwish is met elf nieuwe composities terug in haar gekende heavy metal stijl, die vaak verschillende elementen met elkaar mixt. Een duister kantje combineren met progressieve stukken zijn nagenoeg haar handtekening geworden. En als je ziet dat ook gitarist en bassist Magnus Karlsson in de gelederen terug te vinden is, mag je die verwachtingen probleemloos nog een pak omhoog krikken. Hun gezamenlijk schrijfproces heeft uiteindelijk een klein uur vakwerk opgeleverd, die vaak dynamisch, progressief en diep uitgewerkt zijn. Verder vervolledigen drummer Anders Köllerfors en grunt-vocalist Johan Husgafvel de eerder kleine line-up. Opener ‘Bye Bye Bye’ zet de toon met veel kracht. De ratelende bas van Magnus werkt als rode draad door de wervelwind van energie en melodie. Het eerste oorwormpje is meteen raak. De gekende progressieve aanpak is iets waar ik niet altijd fan van ben, maar bij de composities van Anette (en Nightwish) kan ik deze vrij makkelijk verteren. Idem grunts, waar ik zelden fan van ben, maar bij dergelijke arrangementen werken ze aanvullend in plaats van storend. Ik ga niet zeggen dat de schoonheid van de dame in kwestie parten speelt, maar ik heb nog nooit eerder iemand zo melodieus vijf minuten aan een stuk ‘Sick Of You’ naar mijn kop weten smijten en eerlijk, ik kreeg er niet genoeg van. Je proeft de vervlogen sfeer van Nightwish nog in de compositie. Alhoewel ‘I Need To Stay‘ met engelenkoor doorspekt is, slaat de duisternis op diverse plaatsen toe. Behalve in het opwindend refrein dreunt een dramatische ritme. De dreigende grunts vormen een mooi tegenwicht met Anette’s cleane zanglijn. Als het niet haar gebalde vocale kracht is die centraal staat, dan zal het wel de intense arrangementen zijn waar Magnus zijn stempel dan weer doordrukt. Titelnummer ‘Strong’ en ‘parasite’ zijn een diversiteit op haar gekende genre. Ze vaart weliswaar op eenzelfde rivier, maar zoekt alle kantjes op en weet gans het album te verrassen en het boeiend te houden. Het melodieuze en energieke ‘Catcher Of My Dreams’ is zo’n topper die er dan toch nog weet uit te schieten. Of een ballad nu verrassend is hou ik in het midden, de groteske en bombastische aanpak alleen al doet je kippenvel krijgen. Welke troef ze ook uitspelen, het spel is quasi al gewonnen voor het begint. Headbangend met nu en dan een spontane glimlach, ieder zal wel op zijn eigen manier genieten van vuurwerk zoals we van het Zweedse team gewoon zijn. Ook al had ik mijn pijlen vrij hoog gezet, Anette bevestigd opnieuw waardoor mijn honger ruimschoots ingewilligd werd.

Rocking Klingon (85)

Frontiers Records FRCD 1146

Tracklist: 1. Bye Bye Bye 2. Sick Of You 3. I Need To Stay 4. Strong 5. Parasite 6. Sad Lullaby 7. Fantastic Fanatic 8. Who Can Save Them 9. Catcher Of My Dreams 10. Hear Them Roar 11. Roll The Dice