Heavy Lake Metal Fest, ook al op 6 november 2021.

Nog een Belgisch festival met uitsluitende Belgische bands is er op zaterdag 6 november 2021. We hebben het hier uiteraard over Heavy Lake Metal Fest dat doorgaat in de festivalhal Donkmeer te Berlare waar negen bands van jetje mogen geven. MUSIKA stelt die, gewoontegetrouw, graag even aan je voor.

Worlds Beyond is een gezelschap dat het muzikaal zoekt in de vakjes rock, metal en symphonic metal. De band werd in de buurt van de Oost-Vlaamse hoofdstad Gent in 2018 opgestart en zorgde eind 2020 voor een eerste full-album dat een heel pak lovende kritieken kreeg (voor bespreking zie onze rubriek “CD review”). Wij, van MUSIKA, zijn vooral in de ban van de stem van de frontdame (Valerie De Kempe), maar vinden het puur muzikale ook dik in orde. We zijn dan ook benieuwd naar een live concert van Worlds Beyond.

Iets totaal anders mag je verwachten van If I May, een vijftal uit de buurt van Herzele omdat deze heren zich uitdrukken aan de hand van post hardcore en metalcore. Bij MUSIKA eerder onbekend, maar daarom niet onbemind, want wij staan open voor tal van (sub)genres en zeker voor ons onbekende bands.

Nog minder weten we af van Devonport, zodat we hier met een heel pak vraagtekens zitten. Hopelijk kunnen we je een pak meer vertellen na afloop van hun concert op deze editie van Heavy Lake Metal Fest.

Voor een stevige portie op speed gebrachte thrash metal zit je alvast goed met Objector. Deze vierkoppige band opgestart in 2007 zorgde eerder voor een full-album. ‘Social Intolerance’ is er sinds 2018 en onlangs verrasten ze ons nog bijna volkomen op een ander festival dankzij ene heel gedreven en energieke set waar een band als Kraetor om het hoekje kwam kijken. Al bij al zorgde Objector voor een daverende set waar zowel band als publiek als winnaar naar voor kwamen.

Compleet anders klinkt dan weer Cult Of Scarecrow, een eveneens Belgisch gezelschap dat in 2017 van start ging. Toch hebben deze heren, of althans een deel ervan reeds pakken ervaring achter de rug bij het thrash gezelschap Dead Serious. Een eerste teken van leven voor Cult Of Scarecrow kwam er mits hun titelloze ep uit 2018. En eerder dit jaar was er dan hun eerste full-album met ‘Tales Of The Sacrosanct Man’ (voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”).

Exoto werd in de buurt van Mol in 1990 opgestart en kende zelfs al een voorgeschiedenis als Insomnia die terug gaat tot 1989. In 1996 hield de band het voor bekeken. Tussen 2013 en 2014 was er een (korte) heropflakkering. Maar het is pas sinds 2016 dat de band weer echt actief is met nog slechts een origineel bandlid: vocalist Chris Meynen. Exoto staat voor death metal en zorgde o.a. voor drie full-albums. Het meest recente werkstukje is de zes tracks tellende ep ‘Absolution In Death’ (2019).

Reject The Sickness werd reeds in 2007 opgestart. Het gezelschap zorgt voor een mix van melodic death metal en metalcore en zorgt keer op keer voor knappe full-albums waarvan het eerder dit jaar uitgebrachte ‘While Our World Dissolves’ (Wormholedeath Records – voor bespreking zie onze rubriek “CD review”) het meest recente is. Intussen weten wij dat de heren van Reject The Sickness hun werkstukken ook live enorm gedreven en energiek kunnen brengen.

Als wij zeggen “Combat Metal” en we zeggen erbij “een Belgische band” denken velen onder ons ongetwijfeld aan FireForce. Laat dit nu de volgende band die we zouden moeten voorstellen. – Een voorstelling is, naar wij denken, niet echt meer nodig. – FireForce werd in 2008 opgestart en zorgde, ondanks tal van wisselingen in de line-up, reeds voor vier knappe full-albums waarvan ‘Rage Of War’ (voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”) dat begin dit jaar in de winkelrekken kwam te liggen het meest recente is. Verwacht je aan een heel gedreven en energieke set power metal.

Iron Mask is een band waar gitarist / componist Dushan Petrossi het hoge woord voert en dan ook kiest voor power metal met neo classical gitaarspel. Iron Mask ging in 2002 van start en zorgde ondertussen voor zeven uitstekende albums waarvan ‘Master Of Masters’ dat vorig jaar op de markt kwam het meest recente werkstuk is. Wij, bij MUSIKA, zijn nogal wild voor dit gezelschap dat ons tijdens live concerten nog steeds iets meer weet te overtuigen dan op de full-albums. Voeg daaraan toe dat Iron Mask ook een streling is voor het oog (er gebeurd telkens wel iets tijdens een show van dit kwartet) en je begrijpt dat deze band hoog wordt aangeschreven bij MUSIKA.

Negen bands: negen goede redenen om naar het Heavy Lake Metal Fest te Berlare af te zakken. Nog niet overtuigd of meer info nodig. Check dan alvast https://www.heavylakemetalfestival.be/