Last Days Of Eden: Butterflies

Hoe val je nog echt op in het overbevolkte vakje “female fronted symphonic (power) metal”? Wij, van MUSIKA, vermoeden dat dit tegenwoordig een zo goed als onmogelijke opdracht geworden. We bedoelen maar: hoe kan je opboksen tegen bands als Within Temptation of Nightwish om het maar bij die twee te houden. Het Spaanse Last Days Of Eden, actief sinds 2011, doet met ‘Butterflies’ alvast een schitterende poging. Nee, we gaan eerlijk zijn, het niveau van Nightwish, waarmee we dit zestal eerder vergelijken dan met Within Temptation, halen ze nog nipt niet. Maar, en daarin zijn we ook heel eerlijk, ‘Butterflies’, het vierde full-album van de band als we het eerder dit jaar instrumentale ‘Symphonic Chrysalis’ buiten beschouwing laten, komt toch heel dicht in de buurt. En nee, je kan en mag vocaliste Ani M. Fojaco niet vergelijken met Floor of met een van haar voorgangers bij Nightwish, omdat Ani een compleet ander stem timbre heeft. Maar dat de dame in kwestie een stukje kan zingen, dat staat als een paal boven water en als je dan nog weet dat wij soms wel eens een een extra zwakte tonen voor een hemelse vrouwelijke stem waar kracht en melodie in samen gaan, dan weet je al dat we Last Days Of Eden een warm hart toedragen. Maar dit is niet de enige troef bij dit gezelschap en dit album. Er komen mooie folk accenten aan bod, vandaar onze vingerwijzing richting Nightwish. En zowel Sara Ember (viool) als Andrea Joglar (fluit, doedelzak) zorgen voor schitterende stukjes. Ook de heren in het gezelschap weten van wanten. Leo Duarte (drums) en Javi Gonzáles (bass) zorgen voor een heel solide maar ook heel soepele basis, terwijl het gitaarspel van Dani G. heel melodieus en inventief klinkt. Zeker tijdens de momenten in de spotlight weet hij ons volledig te overtuigen. Voeg daar heel knap opgebouwde nummers aan toe en je verkrijgt een album dat kan wedijveren met de beteren in het (sub)genre. Je hebt het ondertussen begrepen: ‘Butterflies’ van Last Days Of Eden is werkelijk een heerlijk album geworden voor elke fan van symphonic metal. Het puur instrumentale deed ons heel vaak denken aan Nighwish, terwijl de stem van Ani (en ook wel Dani G.) ons enorm kan bekoren. Meer hebben liefhebbers van dit (sub)genre alvast niet nodig om over de streep getrokken te worden.

Luc Ghyselen (95)

El Puerto Records

Tracklist: 1. Cast The Spell 2. Abracadabra 3. The Garden 4. Silence 5. Mirror, Mirror 6. Moments 7. The Secret 8. Crown Of Thorns 9. To Hell & Back 10. Traxel Mör 11. Save The World 12. Abandon 13. The Journey 14. Fallen Angels