Velo Misere: Monomania del inexorable vacio

Velo Misere is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden géén slechte fiets maar wél een black metalband uit Madrid. Velo Misere betekent overigens vrij vertaald “sluier van ellende”. De band bestaat intussen vijf jaar en brengt na eerder een demo en een ep met “Monomanía del inexorable vacío’ (wat “monomanie van de onsterfelijke leegte betekent”) een eerste full-album uit. Zoals zowel bandnaam als titel van het album verraden dat de muziek allesbehalve vrolijkheid uitstraalt. Wat je mag verwachten is simpelweg rauwe, extreem duistere black metal die baadt in een sfeer van verderf en verdoemenis. De band hanteert doorgaans als thema de dunne lijn – of misschien zelfs eerder de verwevenheid – tussen leven en dood. Zeven nummers lang krijgt u beukende drums, vlijmscherpe riffs, loodzware baslijnen en bovenal een ijselijk gekrijs te verwerken. Bij het horen van de plaat verwacht je overigens eerder een Scandinavische black metalband uit de jaren ’90 te horen dan een Spaanse band. Hoewel er zeker en vast afgewisseld wordt in melodie en tempo hebben we na verloop van tijd toch net iets teveel het gevoel dat de nummers in elkaar overlopen en bedient de band zich telkens van hetzelfde patroon in de opbouw van de nummers. Kortom, we vinden ‘Monomanía del inexorable vacío’ allerminst een zwak album maar we missen toch net dat extra sprankeltje om ons écht helemaal te begeesteren. Wie fan is van het genre en zich compleet kan onderdompelen in een sfeer van waanzin en duistere gedachten, is bij Velo Misere aan het juiste adres.

K.H. (75)

Lunar Apparitions

Tracklist: 1. Visión de la sombra 2. Ente de muerte 3. Velo Misere 4. Nostalgia 5. Quietud 6. Estéril 7. El devenir