Catalyst Crime: Catalyst Crime

Het wordt een druk najaar met veel releases en een concertagenda die terug gevuld raakt door de nieuwe realiteit. Hier kunnen we alleen maar blij om zijn. De komende maanden staan er mooie optredens gepland en komen er albums uit van artiesten die ons hart sneller doen slaan. Het gevaar loert dan ook om de hoek dat we ons blind staren op de gevestigde waarden en de ‘jonkies’ een beetje uit het oog verliezen. Maar … niet alle jonge bands beginnen aan hun bestaan met dezelfde verwachtingen en middelen. Sommige bands hebben nu éénmaal een streepje voor, zoals ook dit Catalyst Crime, dat denkelijk niet in de vergeethoek zal geraken. Inmiddels voldoende gehypt door Massacre. Maar wat de doorslag heeft is de line-up: Zoë Marie Federoff (zang), Chëna Ohanele (gitaar), Kaelen Sarakinis (gitaar), Matt Federoff (bas), Jonah Weingarten (Keyboards), Gerit Lamm (drums). Dit is de tour line-up en die verschilt van de line-up die het album opnam door het uitvallen van gitarist Christopher Zoupa. De producer van het album is ook geen onbekende: Alexander Krull, gekend van de bands Leaves’ Eyes en Atrocity en vele andere producties. Dan heb je nog de gastmuzikanten: onder andere Jake E (Cyrha, ex-Amaranthe), Bill Hudson (I Am Morbid, North Tale). Als je zo’n papieren kan voorleggen, dan moet het wel goed zijn zeker? Het hoesontwerp doet eveneens veel beloven, maar een goede cadeauverpakking betekent nog niet een mooi geschenk. Dan maar eens luisteren of de nummers op dit gelijknamige debuut een mooie cadeau zijn? Intro, ‘With Only The Sun As My Witness’, bouwt alvast de spanning op. Vervolgens verwacht je een uitbarsting van muzikaal geweld, maar ‘Projection Of My Mind’ bouwt rustig op en doet denken aan Epica, Xandria, Imperia en nog een paar andere symfonische bands met zangeres. Deze vergelijking mag je gerust als een compliment beschouwen. Op het eerste gehoor zit alles snor: Zoë zingt de pannen van het dak en het nummer ligt meer dan aangenaam in het gehoor. De eerste punten zijn binnen. ‘Condemn Me To Chaos’ bevestigt al het goede. Je hoort een band die er staat en een eigen geluid heeft dat weliswaar schatplichtig is aan vele illustere voorgangers, maar ik maal er alvast niet om. ‘Mother Dearest’ doet me denken aan Leaves’ Eyes. Hoe zou dat komen? ‘Twice Upon A Time’ bewijst alleen maar dat het niveau van de plaat voldoende hoog is en blijft. Wat me het meest verrast, is dat de paden die Catalyst Crime bewandelt platgetreden zijn, maar dit de band alleszins niet lijkt te deren. Wanneer je denkt dat het album misschien wel een beetje teveel van hetzelfde zou kunnen worden, krijg je ‘Cognitive Dissonance’ op je bord. Dit blijkt een lekkernijtje te zijn. ‘Break Even’ blijkt ook al de moeite. Ik krijg zowaar te maken met een zweem van nostalgie, terugdenkend aan de hoogdagen van Metal Female Voices en FemMe. Deze band zou er zeker in de smaak zijn gevallen. ‘Chasing The Ghost’ is eveneens een aangename verrassing. En de rest is zeker het beluisteren waard. Op die manier heb je een volwaardig album dat je gerust in meerdere luisterbeurten kan ontdekken of gewoon in één ruk. Elk nummer staat op zichzelf. Dat maakt dat je van een geslaagd debuut mag spreken en een band die we heel graag eens live aan het werk zouden zien.

Frederik Blieck (89)

Massacre Records

Tracklist: 1. With Only The Sun As My Witness (Intro) 2. Projection Of My Mind 3. Condemn Me To Chaos 4. Mother Dearest 5. Twice Upon A Time 6. Cognitive Dissonance (Feat. Jake E) 7. Break Even 8. Chasing The Ghost 9. Nowhere Near Dead Yet 10. Without Anesthesia 11. Not Even Once 12. One And Counting (Outro)