Urda Sot: Auf Sumpf’gen Pfaden

Het Duitse Urda Sot werd in 2019 opgestart door het duo Hrimneval (vocals, gitaar) en Swamdrôm (gitaar, synthesizer, vocals) als een studio project. Tot Ferahkwāla (bass, synthesizer) er een jaartje later bij kwam en het trio toch aan een echte full-band begon te denken. Maar eerste werk maken van een eerste full-album dacht het drietal. Zo werd deze ‘Auf Sumpf’gen Pfaden’ eind vorig jaar al op de markt gebracht in eigen beheer (tape) en krijgt het album nu al een kans als cd dankzij Northern Silence Productions. Wij, van MUSIKA, dragen dat label wel een warm hart toe en als je dan ook nog de termen atmospheric black metal, dark ambient en Nordic folk te lezen krijgt in de meegeleverde cd-release-info dan is ons interesse zo gewekt. Toch blijven we hier wat op onze honger zitten. Opener ‘Morgentau’ kabbelt zo’n vier minuten heel rustig verder. Oké, we kunnen al de term dark ambient aankruisen als aanwezig. Vanaf ‘Vereinigung’ krijg je ook de twee andere elementen te horen, al blijven de heren vooral putten uit het dark ambient vaatje. En net dat is het (sub)genre dat ons het minst ligt van de drie geciteerde (sub)genres. Ook dit nummer, en de hierna volgende tracks kabbelen zo mooi verder. Nu en dan worden we even uit onze droom / slaap gehaald voor een stukje steviger black metal. Toch is het al bij al te weinig om ons volledig over de streep te trekken. Ja, er zijn inderdaad heerlijke momenten, maar die wegen niet op tegen de rustiger sfeervolle stukken. De sound van dit trio mag dus, wat ons betreft, een pak dreigender en meer in duisternis gedompeld worden, wat minder rustgevend zijn, én meer kracht uitstralen. Nu vinden we ‘Auf Sumpf’gen Pfaden’ best wel oké, maar dan ook niet echt veel meer dan dat.

Luc Ghyselen (70)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Morgentau 2. Vereinigung 3. Wandern 4. Karrenzug 5. Käfig 6. Niedersinken