Iskandr: Vergezicht

‘Vergezicht’ is het derde full-album van het Nederlandse heidense black metal project Iskandr, opgestart door multi-instrumentalist en vocalist O en compleet gemaakt door drummer M. Koops, twee heren die ook in een pak andere bands en projecten actief zijn. Op ‘Vergezicht’ vind je slechts zes tracks, maar die zorgen voor ene beklijvende trip van iets meer dan een uur. Dat de heren daar tal van variaties in tempo, ritme, dreiging en kracht voor gebruiken spreekt voor zich, want anders zou het maar een saaie bedoening worden. Gelukkig is dit hier alvast niet het geval. Van uiterst kalme en rustgevende momenten gaat tot furieuze aanvallen op je trommelvliezen met alles er tussen in. Net enkel op puur muzikaal vlak weet Iskandr te overtuigen, maar ook op puur vocaal vlak staat dit duo garant voor afwisseling. Zo komt een rauwe diepe black metal stem aan bod, naast cleane vocalen en koorzang. In de begeleidende promo-tekst geeft met het onder andere over Bathory (midden periode) en de beginperiode van Enslaved en Hades. Zo ver zouden wij hier niet gaan met onze vergelijkingen, al zit er natuurlijk wel een grond van waarheid in deze stelling. Wij zijn Iskandr als een band met een eigen identiteit die lang uitgesponnen nummers aanlevert waarin ze spelen met uiteenlopende variaties in tempo, ritme, dreiging en kracht. Voeg daaraan toe dat wij dit keer echt begrijpen waarover men het op tekstueel vlak heeft en je begrijpt dat we Iskandr een helpend handje willen toesteken. Toch moeten ook wij toegeven dat sommige tracks, naar onze smaak dan toch, iets te lang worden getrokken. ‘Vergezicht’ is alvast een knappe aanvulling op het oeuvre van Iskandr, dat ons nog tal van mooie uurtjes zal bezorgen eens we door het gure winterweer binnen moeten blijven.

Luc Ghyselen (80)

Eisenwald

Tracklist: 1. Gezag 2. Bloeddraad 3. Gewesten Der Tijd 4. Baken 5. Verbod 6. Het Slot